Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε χθες Τρίτη ότι το κράτος πρέπει να αρχίσει να στρατολογεί στις τάξεις των IDF και τους υπερορθόδοξους Εβραίους, ένα διάταγμα που δημιουργεί νέες πολιτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως,

Έτσι, αφαιρεί από τον Νετανιάχου τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποσταθεροποίηση του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να εκφράσουν την οργή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει επίσης την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τους σπουδαστές που αρνούνται να καταταγούν.

Καθώς η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται από την στήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να διαμορφώσει νόμο που θα συνδυάζει την συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον κατευνασμό των κυβερνητικών εταίρων.

Κατά την διαδικασία εξέτασης του νόμου από την Κνεσέτ, η κυβέρνηση θα εισαγάγει ενδεχομένως τροπολογίες που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών. Όμως, αν το νομοσχέδιο συναντήσει την αντίδραση της Κνεσέτ, τόσο η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί ωθώντας ενδεχομένως το Ισραήλ προς νέες εκλογές.

Δυσφορία

Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από την στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από την στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή την γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα.

Έκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε «πονοκέφαλο», αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.

Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στην στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.

Ελάχιστοι άνδρες Χαρεντί υπηρετούν στον στρατό, γεγονός που αυξάνει την δυσαρέσκεια στην ισραηλινή κοινωνία. Οι Χαρεντί συνήθως ζουν στις δικές τους γειτονιές και αφιερώνουν την ζωή τους στην θρησκευτική μελέτη. Πολλοί δεν εργάζονται και ζουν από δωρεές, κρατικά επιδόματα και τα πενιχρά εισοδήματα των συζύγων τους, πολλές από τις οποίες εργάζονται.

Η εξαίρεση από την στράτευση έχει δημιουργήσει διαχρονικά δυσφορία στους Ισραηλινούς πολίτες που χρηματοδοτούν με τους φόρους τους τα επιδόματα των Χαρεντί, ενώ οι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον στρατό. Αυτή η δυσφορία έχει οξυνθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την κατάργηση της εξαίρεσης στην στράτευση είναι συντριπτική.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δυσμενή θέση αφού στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν δύο κόμματα Χαρεντί. Η αποχώρησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα προκαλέσει νέες εκλογές, τις οποίες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα χάσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Στο παρελθόν, τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα του συνασπισμού Νετανιάχου, τα United Torah Judaism (Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ) και Shas, έχουν δεσμευθεί να πολεμήσουν κάθε προσπάθεια κατάργησης της εξαίρεσης στην στράτευση.

Πηγή