Στο 0,8% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο των νέων δεκαετών ομολόγων από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ.

Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από θεσμικούς επενδυτές (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ) συνέβαλε στο να διαμορφωθεί σε χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας υπογράμμισε ότι «είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας».

Συμπλήρωσε δε ότι «η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοπρασία 10ετών ομολόγων (επανάνοιγμα) που είχε πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο στα 2 Σεπτεμβρίου 2020 το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,19% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να ανέλθει στο 1,6%. Στη σημερινή δημοπρασία το περιθώριο έναντι των γερμανικών τίτλων υποχώρησε στο 1,35%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2093 δολ. από τα 1,2158 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2114 δολάρια.


Πηγή