Η εργασία στον καύσωνα

Ώρα 14.00 το μεσημέρι. Στην καρδιά της Καλλιθέας, μέσα σε ελάχιστα λεπτά η κάμερα του MEGA κατέγραψε όχι έναν, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον 7 διανομείς φαγητού να εργάζονται με το θερμόμετρο στο «κόκκινο».

Σημειώνεται ότι από τις 12.00 μέχρι και τις 16.00 το απόγευμα, απαγορεύεται ρητά κάθε τέτοια δραστηριότητα.

«Δύσκολες οι συνθήκες, αλλά το παλεύουμε, αγωνιζόμαστε. Δίνουμε μάχες», περιγράφουν οι εργαζόμενοι.

«Εφ’ όσον αντέχουμε δουλεύουμε, αν νιώσουμε δυσφορία σταματάμε, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Από το υπουργείο Εργασίας έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια ελέγχου, με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει υπό αυτές τις συνθήκες.

Τα επαγγέλματα του… καύσωνα

Υπάρχουν και επαγγελματίες ωστόσο, όπως ο Ισίδωρος Γκούμας, μικροπωλητής με ψιλικά στον Πειραιά, που υποχρεωτικά είτε με ζέστη, είτε με κρύο πρέπει να ανοίξει το μαγαζί του.

«Δουλεύω και χειμώνα και καλοκαίρι. Λείπει και ο κόσμος, ό, τι μπορώ κάνω. Δροσίζομαι με νερό, είμαι χρόνια στο ύπαιθρο, είμαι μαθημένος».

Ακόμη μια περίπτωση εργαζομένων που ιδρώνουν ώρες ολόκληρες κάτω απ’ τον καυτό ήλιο είναι οι σερβιτόροι στα beach bars.

«Η αλήθεια είναι ότι έχει υπερβολική ζέστη. Το μυστικό είναι να ψάχνεις και λίγη σκιά, πολλά νερά, κανέναν χυμούλη να παίρνεις τα πάνω σου».

Εκτός από τον καύσωνα, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράλογες απαιτήσεις από τους πελάτες.

«Υπάρχουν και κάποιοι ιδιαίτεροι άνθρωποι, αλλά τους αγαπάμε κι αυτούς», λένε οι εργαζόμενοι.


Πηγή