Εφιαλτική πρόβλεψη
Έρχεται νέο κύμα καύσωνα στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg είναι πολύ πιθανό να ξαναζήσουμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ένα δεύτερο τεστ αντοχής σε λίγες ημέρες, με θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τα ανθρώπινα όρια και που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πυρκαγιές.
«Κάποια δεδομένα εποχικών προγνώσεων του ευρωπαϊκού κέντρου μεσοπρόθεσμων προγνώσεων, αναφέρουν ότι ενδεχομένως το δεύτερο 15νθημερο να κινηθούμε σε θερμοκρασίες υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων. Ξεπεράσαμε τους 48 στη Σαρδηνία, θα δούμε ολοένα και συχνότερα τόσο ισχυρούς καύσωνες με αυτές τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες με μεγάλες χρονικές διάρκειες», αναφέρει ο Θοδωρής Γιάνναρος, φυσικός και μετεωρολόγος.
Ακόμη και το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σαρδηνία, βλέπουν οι ειδικοί ότι ενδέχεται να «σπάσει» από τις 15 Αυγούστου και μετά, με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής «Κοπέρνικος» να προειδοποιεί για άλλη μια δοκιμασία για τις χώρες της Μεσογείου.
Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Επιφυλακτικοί ωστόσο για την εφιαλτική πρόβλεψη εμφανίζονται κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες
«Η εταιρία ‘Κοπέρνικος’ μίλησε για υψηλότερες θερμοκρασίες μέσα στον Αύγουστο. Δε σημαίνει ότι θα είναι καύσωνας. Είναι αδύνατον επιστημονικά να προβλέψουμε κύμα καύσωνα στο β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, είναι πολύ μακριά», λέει ο διευθυντής ερευνών του αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώσαμε, ωστόσο τα επόμενα χρόνια το να έχουμε ένα επεισόδιο καύσωνα σαν αυτό φέτος, είναι πολύ πιθανό. Το αν θα το δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε στον κοντινό ορίζοντα. Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία αυτήν την στιγμή», σημειώνει ο διδάκτωρ μετεωρολογίας, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Όλοι ωστόσο συμφωνούν πως οι ακραίες θερμοκρασίες είναι δυστυχώς το παρόν και το μέλλον που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, τα οικοσυστήματα και την οικονομία.
«Τα καλοκαίρια αυτά είναι τα τυπικά καλοκαίρια του μέλλοντος. Θα πρέπει να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές αεριού του θερμοκηπίου. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει, έχουν γίνει όλο και πιο συχνά τα φαινόμενα αυτά. Αναμένουμε να αυξηθεί η ένταση και η διάρκειά τους, αυτά περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος καύσωνα.
Πηγή