Άνοιξαν οι ουρανοί στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.
Κύριο χαρακτηριστικό της καταιγίδας Μπόρις οι κατακλυσμιαίες βροχές που έχουν κατεβάσει τεράστιους όγκους νερού.
Τα βόρεια και τα νότια σύνορα της Τσεχίας δέχτηκαν τις τελευταίες 48 ώρες 473 χιλιοστά βροχής, πέντε φορές πάνω από τη μέση μηνιαία βροχόπτωση.
Στην Αυστρία έχει βρέξει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περισσότερο από ό,τι έχει βρέξει ποτέ ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.
Η Πολωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ένα φράγμα υποχώρησε και ακόμη ένα κινδυνεύει να καταρρεύσει μην αντέχοντας την πίεση των υδάτων. Ο νότος της χώρας πνίγεται.
κάτοικος περιοχής
Οι πλημμύρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ήδη έχουν χαρακτηριστεί πρωτοφανείς, χειρότερες από αυτές του 1997, του 2003 και του 2011.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάτοικοι σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία και Μολδαβία αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς τα ποτάμια υπερχειλίζουν και τεράστιοι όγκοι νερού καλύπτουν απέραντες εκτάσεις.
Πώς δημιουργήθηκε η καταιγίδα Μπόρις
Οι ειδικοί εξηγούν πώς δημιουργήθηκε η καταιγίδα Μπόρις. Μιλούν για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι για τη Μεσόγειο Θάλασσα που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Η υπερθέρμανση της επιφάνειας της θάλασσας επιτρέπει την εξάτμιση περισσότερης υγρασίας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε ένα ιστορικό κύμα ψύχους που βυθίστηκε από την Αρκτική και μέσω της Ευρώπης προς το Νότο.
Η καταιγίδα δημιουργήθηκε από αυτόν τον άνευ προηγουμένου συνδυασμό ζεστού και κρύου. Το χειρότερο είναι πως η καταιγίδα μπορεί να παγιδευτεί και να παραμείνει πάνω από το ίδιο μέρος για πολλές ημέρες.
Οι κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης μάχονται για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της καταιγίδας Μπόρις.
Έχουν επιστρατεύσει μονάδες του στρατού και ελικόπτερα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού παγιδευμένων ατόμων.
Τα ελικόπτερα διασώζουν ανθρώπους και ζώα.
16 νεκροί από την κακοκαιρία
Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει 16 νεκρούς, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.
Στην πολωνική πόλη Κλόντζκο, μια πόλη 25.000 κατοίκων, η στάθμη στον ποταμό της περιοχής ανέβηκε στα 6,65 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού των 2,40 μέτρων.
Την λύπη του για τα θύματα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Μολδαβία, που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Χρειαζόμαστε μια ενωμένη και αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση για να προσαρμοστούμε στις κλιμακούμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
Δυστυχώς, τα χειρότερα ίσως είναι μπροστά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, που μπορεί να φτάσουν τα 150- 200 λίτρα νερό ανά τ.μ.
Πηγή