Το «καλάθι της Σαρακοστής» ξεκίνησε, λίγες μέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα κι ενώ το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» μπαίνει στην 17η εβδομάδα εφαρμογής του.
Για την περίοδο της Σαρακοστής τα σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία προσθέτουν επιπλέον στις λίστες τους προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση και συγκεκριμένα: χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – π.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.
Παράλληλα και οι σταθερές κατηγορίες του «καλαθιού» αυξάνονται καθώς, είτε μπαίνουν επιπλέον προϊόντα, είτε «διαιρούνται» οι υπάρχουσες κατηγορίες.
Έτσι, στην κατηγορία του κρέατος προστίθεται το νωπό μοσχάρι ενώ το κοτόπουλο που ήδη υπάρχει «χωρίζεται» σε δύο κατηγορίες: ολόκληρο και τεμαχισμένο.
Στην κατηγορία του γάλακτος μπαίνει επιπλέον και το «γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας)», πλήρες» αλλά και με χαμηλά λιπαρά ενώ στα τυριά προστίθεται το λευκό τυρί.
Στα αλλαντικά όπου υπήρχε η επιλογή ανάμεσα σε «γαλοπούλα ή/και πάριζα» θα συμπεριλαμβάνονται πλέον υποχρεωτικά και τα δύο είδη.
Τα όσπρια «χωρίζονται» σε 3 κατηγορίες: ρεβίθια, φακές, φασόλια ώστε οι κατάλογοι των σούπερ μάρκετ να συμπεριλαμβάνουν και τα τρία προϊόντα.
Επίσης προστίθεται και η σοκολάτα.
Προς παράταση το μέτρο
Υπενθυμίζεται ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» με βάση την ισχύουσα νομοθεσία εφαρμόζεται έως τις 31 Μαρτίου 2023 και προκειμένου να παραταθεί θα πρέπει να δοθεί νέα έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα,«πιστεύω και το έχω συζητήσει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού πως το καλάθι θα πρέπει να πάρει μία παράταση 3 μηνών, να φτάσουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» από την αρχή σχεδιάστηκε για να «ξεπεράσουμε τον δύσκολο χειμώνα» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν «ξεκινήσει γερά ο τουρισμός θα αρχίσει να κινείται το χρήμα και θα είναι λίγο πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του πληθωρισμού». Συμπλήρωσε ακόμη ότι εάν, όπως δείχνουν τα ”μοντέλα” ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, η βασική αιτία για την οποία δημιουργήθηκε το καλάθι θα εκλείψει επαναλαμβάνοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι «ένα έκτακτο μέτρο και δεν μπορεί να υπάρχει για πάντα διότι αυτό θα οδηγούσε σε παρέμβαση στην αγορά».
Πηγή