Καλτσόνε με τυρί και ζαμπόν
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 με 1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
300 γρ. μοτσαρέλα σε κομματάκια ή τριμμένο
300 γρ. κασέρι σε κομματάκια ή τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
1/2 κούπα χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για άλειμμα
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε αρχικά τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι.
Αρχίζετε να ρίχνουμε στη λακκούβα λίγο-λίγο το νερό, ενώ ζυμώνετε παράλληλα.
Όταν η ζύμη είναι λεία και ελαστική την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και αφήνετε να σταθεί και να φουσκώσει για 25′-30′.
Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια και ανοίγετε με έναν πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, στρογγυλά διαμέτρου γύρω στα 20 εκ. και πάχους 5 χιλ. έως 1 εκ.
Κατόπιν απλώνετε στο μισό από κάθε καλτσόνε το χυμό ντομάτας ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνετε από πάνω αλατοπίπερο και ρίγανη.
Τρυπάτε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και πασπαλίζετε με τα τυριά. Βάζετε από πάνω το ζαμπόν.
Διπλώνετε στη μέση και το πιέζετε καλά στις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει.
Το αλείφετε με λάδι και αν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15′-20′ να φουσκώσουν.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 18′-20′ ή μέχρι να ροδίσουν.