Στο ενδιάμεσο είχαν προγραμματίσει επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με το αντικείμενο σπουδών τους και όλα τις δύο πρώτες ημέρες κυλούσαν μια χαρά. Ώσπου μια φοιτήτρια άρχισε να έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κι ύστερα ένας – ένας, περίπου 30 φοιτητές, εκδήλωσαν τα ίδια και χειρότερα.
«Πήγαιναν στο συνέδριο, δεν πρόλαβαν να πάνε. Στη διαδρομή το έπαθε. Πρώτα η κόρη μου ήταν μόνο. Μετά έμαθα τα άλλα άτομα. 30 άτομα ξέρω μέχρι στιγμής. Δε ξέρω αν είναι κι άλλα. Άλλοι έχουν φύγει, ήταν πιο καλύτερα έφυγαν Αθήνα, άλλοι στο Καρπενήσι έχουν μείνει… χαμός. Το ψάχνει και ο ΕΟΔΥ, έχει μιλήσει και μαζί της. Πρώτη φορά πήγε στα πέντε χρόνια και έτυχε αυτό. Επιτρέπεται;», είπε η μητέρα ενός φοιτητή.
18 από τους φοιτητές μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου προκειμένου να λάβουν την ανάλογη φροντίδα και αγωγή.
«Ήρθαν γύρω στα 18 παιδάκια μαζί με τον οδηγό και τον υπεύθυνο της εκδρομής, τέλος πάντων, τα οποία είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Το νοσοκομείο μας είναι μικρό. Δεν έχουμε τρόπο διάγνωσης παρά μόνο να αποκλείσουμε τη σαλμονέλα. Την οποία και την αποκλείσαμε από την πρώτη ημέρα. Κλινικά είναι όλα πολύ καλά, ένα παιδάκι μου ήρθε σήμερα, όλα τα υπόλοιπα είναι για εξιτήριο και να φύγουν γιατί κλινικά είναι άριστα. Έχουμε στείλει και τα υπόλοιπα δείγματα στον ΕΟΔΥ, δηλαδή περιμένουμε να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε και διάγνωση από κάτι άλλο», ανέφερε ο Θεόδωρος Δαλαδήμος, παθολόγος & διευθυντής ΤΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Δηλητηρίαση από τρόφιμο
Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι πρόκειται για μαζική τροφική δηλητηρίαση, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί τι ήταν εκείνο που την προκάλεσε.
«Κάποια νοσηλεύτηκαν γύρω στις 10 με 12 ώρες, γιατί είχαν συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας με εμετούς, διάρροιες, κάποια που έκαναν πυρετό, τα κράτησαν και πήραν και αντιβίωση ενδοφλέβια για ένα 24ωρο και μετά τους δίνω στο σπίτι. Η πρώτη η κοπέλα η οποία ήρθε, διακομίσθηκε τότε στη Λαμία, είχε γίνει ένα τυπογραφικό λάθος στις εξετάσεις μας, οπότε επειδή μας φάνηκε κάπως… μας φάνηκε πολύ πιο βαριά κι εμείς δεν είχαμε διαγνωστικό μέσον ούτε υπέρηχο διέθετε το νοσοκομείο μας, οπότε κατέφυγε γρήγορα στη Λαμία για να διαγνώσουμε όπου και έμεινε εκεί, κλινικά ήταν κι αυτή καλά, απλώς μας φόβισαν οι εξετάσεις οι οποίες μετά ενημερωθήκαμε ήταν και σ’ αυτή την κοπέλα καλά», πρόσθεσε ο Θεόδωρος Δαλαδήμος, παθολόγος & διευθυντής ΤΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Η φοιτήτρια που εκδήλωσε πρώτη τα συμπτώματα, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λαμίας και όπως αναφέρει στο LIVE NEWS η μητέρα της, ακόμη δεν έχει συνέλθει.
«Δύο μέρες έκατσε στο Καρπενήσι μια χαρά. Δεν είχαν πρόβλημα. Τώρα δεν ξέρω, στη μονάδα με τα πρόβατα που πήγανε, αν υπήρχε κάτι εκεί. Πάντως, παστεριωμένο ήταν, λέει, το γιαούρτι που έφαγαν. Τώρα δεν ξέρω που πήγαν. Σε ταβέρνα έφαγαν… Λιποθύμησε, τέρμα. Απλά ήταν τόσο αδύναμη που δεν μπορούσε να μιλήσει να πει τι ακριβώς, γι’ αυτό… Την έχουν με ορό ακόμη, δεν τρώει, είναι χάλια. Εμετούς και πυρετό. Αυτό. Κάποιο μικρόβιο έχει κολλήσει, αλλά ακριβώς το μικρόβιο δεν έχει πει».
Ο ΕΟΔΥ έχει έρθει σε επικοινωνία με όλους τους φοιτητές που νόσησαν προκειμένου να διευκρινιστεί η αλλοιωμένη τροφή και αιτία της δηλητηρίασης.
Πηγή