Τρίγωνα κατασκόπων, μυστικές διαδρομές, σκοτεινές διασυνδέσεις. Για πρώτη ίσως φορά οι καταγγελίες κρατών και επισήμων φορέων για το ξεσκέπασμα κατασκόπων του Πούτιν παίρνει τέτοιες διαστάσεις.

Πώς συνδέεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ

Η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά φαίνεται πως συνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου.

Η Washington Post σημειώνει:

«Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι κυνηγούν Ρώσους κατασκόπους. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία διατηρεί σημαντικές δυνατότητες παρά την έκθεση πολλών πρακτόρων στην Ευρώπη».

Ακριβώς έναν μήνα μετά, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ταράζει τα νερά:

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Πολωνίας διέλυσαν ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, δήλωσε την Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας. ‘Ήταν μια κατασκοπευτική ομάδα, συνέλεγε πληροφορίες προς όφελος εκείνων που επιτέθηκαν στην Ουκρανία’», είπε», έλεγαν τοπικά ΜΜΕ.

Η εμπλοκή Έλληνα στο δίκτυο του Πούτιν

Υστερία; Ρωσοφοβία; Ή η ύστατη γραμμή άμυνας της Ευρώπης; Όπως και να έχει, μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο όταν τα διεθνή ΜΜΕ θα κάνουν λόγο για τον εντοπισμό Έλληνα στην Αυστρία που είχε στρατολογήθει από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Ένας 39χρονος Έλληνας υπήκοος, ρωσικής καταγωγής, κατηγορείται από Αυστριακούς ερευνητές για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Ο άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, διοχέτευσε πληροφορίες, που συγκέντρωσε στην Αυστρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον γιο ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου που στάθμευε κάποτε στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης».

Το προφίλ του

Σύμφωνα λοιπόν με τα ΜΜΕ, το προφίλ του 39χρονου είναι:

– Ελληνική υπηκοότητα

– 39 ετών

– Κατάγεται από τη Ρωσία

– Γιος Ρώσου που εμφανιζόταν ως διπλωμάτης

– Ο πατέρας του είχε κατασκοπευτική δράση

– Είχε στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία

– Αν και είχε μικρά εισοδήματα, έκανε 65 ταξίδια (Ρωσία, Λευκορωσία, Τουρκία)

– Απέκτησε ακίνητα σε Ρωσία, Αυστρία και Ελλάδα

Ο μυστηριώδης Έλληνας, μέσα σε 4 χρόνια είχε κάνει τόσα ταξίδια που δε θα μπορούσε πια να περάσει απαρατήρητος.

Στους δρόμους της Βιέννης, πλάι στα κτίρια της έξοχης αρχιτεκτονικής, ανάμεσα στους τουρίστες, τα βήματα του Έλληνα ακολουθούσαν πια οι Αυστριακοί. Το σοκ τους μεγάλο όταν κατάλαβαν πως τους ξέφυγε μέσα από τα χέρια. Η αδυναμία να τον εντοπίσουν άναψε το πράσινο φως για να εισβάλουν στο σπίτι του και εκεί έβγαλαν «λαβράκι».

«Ερευνητές της αυστριακής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας βρήκαν συσκευές υποκλοπών, κρυμμένες κάμερες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει».

Μέχρι και σήμερα ο Έλληνας διαφεύγει της σύλληψης. Αν πέσει στα χέρια των Ευρωπαίων, η ποινή φυλάκισης που μπορεί να του επιβληθεί φτάνει τα 5 χρόνια.


Πηγή