katathlipsi.jpg
katathlipsi.jpg

Υπολογίζεται ότι τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο είναι γύρω στα 280 εκατομμύρια. Παρόλο που υπάρχουν γνωστές και αποτελεσματικές θεραπείες για τις ψυχικές διαταραχές, πάνω από το 75% των ατόμων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Τα εμπόδια στην αποτελεσματική περίθαλψη περιλαμβάνουν την έλλειψη επενδύσεων στην ψυχική υγεία, την έλλειψη εκπαιδευμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Για τον λόγο αυτό, κάθε νέα πληροφορία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι παραπάνω από χρήσιμη, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Δύο τέτοιες πληροφορίες μας παρέχει μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με συμμετέχοντες άτομα με αυξημένο άγχος, τουλάχιστον ήπια κατάθλιψη, αλλά όχι απαραίτητα διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή. Τα τυπικά συμπτώματα που βίωναν περιλάμβαναν αίσθημα κατάθλιψης, απελπισίας και ευερεθιστότητας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε έως και έξι συνεδρίες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας. Στους μισούς ανατέθηκε τυχαία να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που ακολούθησαν τις συμβουλές ενός διαπιστευμένου διαιτολόγου και ενός φυσιολόγου άσκησης. Αυτή η ομάδα που ονομάστηκε πρόγραμμα τρόπου ζωής, ακολούθησε  στόχους διατροφής και κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα κλήθηκαν να καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, να επιλέγουν φυτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, να ενσωματώνουν στη διατροφή τους καλά λιπαρά, να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και την προσθήκη ζάχαρης και να κάνουν κάποιο τύπο φυσικής δραστηριότητας που τους ευχαριστεί.

Η δεύτερη ομάδα συμμετείχε σε ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποίησε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, το πρότυπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων μπορούσαν να συνεχίσουν τυχόν υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Δώθηκε και στις δύο ομάδες βιβλία εργασίας και καλάθια. Η ομάδα με το πρόγραμμα τρόπου ζωής έλαβε ένα καλάθι με τρόφιμα, ενώ η ομάδα ψυχοθεραπείας έλαβε αντικείμενα όπως ένα βιβλίο ζωγραφικής, μια μπάλα για το άγχος και μια συσκευή μασάζ κεφαλής.

Τι έδειξε η έρευνα για την κατάθλιψη;

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Μετά το πέρας των οκτώ εβδομάδων, η ομάδα που ακολούθησε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 42% ενώ η ομάδα της ψυχοθεραπείας κατά 37%.

Υπήρχαν ωστόσο μερικές ακόμη διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα βελτίωσε την διατροφή της ενώ η δεύτερη βρήκε ένα σύστημα υποστήριξης και ένιωθαν μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες αύξησαν την φυσική τους δραστηριότητα, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο στην ομάδα της ψυχοθεραπείας. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε μια ερευνητική μελέτη σχετικά με τον τρόπο ζωής και άλλαξαν υποσυνείδητα την δραστηριότητά του, ή μπορεί να συγκαταλέγεται στις ευεργετικές επιδράσεις της ψυχοθεραπείας.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι, με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές, οι επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στη διατροφή και την άσκηση θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.


Πηγή