Το ζήτημα των αυξήσεων θα αξιολογηθεί εφόσον επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει η κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για αυξήσεις του κατώτατου μισθού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι η μεγάλη αύξηση του 11% που προηγήθηκε, «ουσιαστικά ενσωμάτωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για αυξήσεις, εφόσον επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, στις προεκλογικές της εξαγγελίες, είχε υποσχεθεί διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ προχθές το βράδυ, αναγνώρισε ότι υπάρχει αυτή η δέσμευση, «ξεκινώντας, όμως, από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι το θέμα θα αξιολογηθεί ανάλογα με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας και αν πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που θεωρούμε ότι θα πετύχουμε, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα δούμε τι θα γίνει καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι.
Ο κ. Σταϊκούρας, εξάλλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ένα δεύτερο σχήμα μείωσης των κόκκινων δανείων, μετά από αυτό του «Ηρακλή». Επίσης, είπε ότι ετοιμάζει ένα νέο σχήμα για τη ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα αντικαθιστά τα 8 υφιστάμενα. Σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο θα αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύσει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς από το τέλος Απριλίου καταργείται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σχετικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι το βέλτιστο θα είναι να φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% σήμερα.