400 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

600 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο νερό

2 ξύλα κανέλας

2-3 φέτες πορτοκαλιού

130 ml ελαιόλαδο

130 ml ηλιέλαιο

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να ζεσταθούν. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.

Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι χονδρό  και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθύνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά. Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι. Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, προσέχοντας να μην καούμε. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.

Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.


Πηγή