Οι διαρκείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών και προϊόντων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, έχουν γονατίσει «νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης τους.
Η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, απέρριψε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, προχωράει άμεσα στην πολιτική εφαρμογής εισοδημάτων, μέσω της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού.
Οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει σήμερα στην τηλεοπτική συνέντευξη που θα δώσει στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, το κυβερνητικό σχέδιο για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία της διπλής αύξησης επισπεύδεται με απώτερο στόχο η αναπροσαρμογή να καταστεί «εμφανής» είτε στη μισθοδοσία είτε του Μαΐου του Ιουνίου.
Δύο είναι τα βασικά σενάρια για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας. Στο πρώτο η αύξηση είναι της τάξεως του 5% και ο μικτός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 696 ευρώ. Στο δεύτερο και ασφαλώς πιο ευνοϊκό σενάριο για τους εργαζόμενους, η αύξηση είναι 10% και ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 729 ευρώ.
Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από το τελικό μέγεθός της, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και άλλα. Ηδη αυτό της ανεργίας, έχει αυξηθεί κατά 9 ευρώ.
Τι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου
Να θυμίσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% και ορίστηκε στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως. Επίσης για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξήθηκε επίσης κατά 2% και ορίστηκε στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι η δεύτερη αύξηση θα γινόταν στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, ωστόσο, εξαιτίας του «κύματος» ακρίβειας που συνεχίζει να σαρώνει τα νοικοκυριά, αλλά και λόγω της χλιαρής «αποδοχής» που έλαβε η ομολογουμένως μικρή άνοδος των 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό, τα πλάνα τροποποιήθηκαν.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εφαρμόσει το «μοντέλο» των αναστολών και χρονικών παρατάσεων όπως έκανε και προς το τέλος του 2021, με μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι πάγιες δαπάνες, προσφέροντας έτσι βαθιά ανάσα στους φορολογούμενους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες).
Πηγή