Αν προτιμάτε τα οργανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, πιθανότατα θα έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε το κατσικίσιο γάλα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές του από το αγελαδινό γάλα; Είναι το κατσικίσιο γάλα καλύτερο για εσάς; Ποιο από τα δύο θα έπρεπε να πίνετε; Συνεχίστε το διάβασμα και μάθετε το διατροφικό προφίλ του κατσικίσιου γάλακτος.

Σχετικά με το κατσικίσιο γάλα

Όλα τα γάλατα αποτελούνται από νερό, λακτόζη, λίπη, πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά. Αν και κάποια γάλατα έχουν ίδιο μακρο-διατροφικό προφίλ, στην πραγματικότητα διαφέρουν πολύ. Το κατσικίσιο γάλα έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες σε σύγκριση με το αγελαδινό.

Μπορεί το αγελαδινό γάλα να έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά, αλλά το κατσικίσιο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος λόγω της πιο εύπεπτης σύνθεσής του.

Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Ακολουθούν έξι λόγοι για να προτιμήσετε το κατσικίσιο γάλα.

1. Λιγότερη λακτόζη

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και για αυτό προτείνεται ως εναλλακτική λύση στους ανθρώπους που έχουν μια ελαφριάς μορφής δυσανεξία στη λακτόζη. Φυσικά, στην περίπτωση που έχετε έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

2. Περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Και το αγελαδινό γάλα και το κατσικίσιο είναι πλούσια σε μια σειρά βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Ενώ το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α και D, ασβεστίου και σεληνίου, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση του κατσικίσιου γάλακτος συγκριτικά με το αγελαδινό.

3. Περιεκτικότητα σε λίπη

Το κατσικίσιο γάλα έχει μικρότερου μεγέθους λιποσφαιρίδια συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο.

4. Βιοδιαθεσιμότητα

Ένα βασικό προτέρημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι η ομοιότητά του με το μητρικό γάλα. Η σύνθεσή του, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα συγκριτικά με το αγελαδινό, το κάνει πιο εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

5. Ενισχύει τον μεταβολισμό

Έρευνες του Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν συνδέσει το κατσικίσιο γάλα με αυξημένη ικανότητα μεταβολισμού του σιδήρου και του χαλκού, ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων με πεπτικά προβλήματα.

6. Λιγότερο τοξικό

Ενώ συνήθως το αγελαδινό γάλα περιέχει αυξητικές ορμόνες, το κατσικίσιο σπάνια είναι το ίδιο επιβαρυμένο. Λόγω του ότι δεν παράγεται με τους ίδιους ρυθμούς που παράγεται το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο γάλα είναι περισσότερο θρεπτικό και λιγότερο τοξικό.


Πηγή