Tα μέτρα της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την επιλογή της Cosco Shipping να διατηρήσει σε πλήρη επιχειρησιακή δυναμικότητα τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού.
Το ελληνικό success story στη δια-χείριση της κρίσης φαίνεται ότι μπορεί να έχει αρχίσει να εξαργυρώνεται οικονομικά και να δημιουργεί εχέγγυα για βελτίωση της διάθεσης ανάληψης ελληνικού ρίσκου. Επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους μεταφέρουν στην «Κ» μηνύματα που επιτρέπουν μια έστω συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Τόσο οι επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και ένα κύμα από θετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για την αποφασιστικότητα κυβέρνησης και Ελλήνων στην εκρίζωσή της οδηγούν σε απτά αποτελέσματα.
Τα πρώτα μεγάλα φορτία από την Κίνα μετά την επανεκκίνηση, προ μερικών εβδομάδων, της οικονομίας της φτάνουν αυτές τις ημέρες στον Πειραιά. Η πλήρης εφαρμογή των έγκαιρων και αποδοτικών μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επιλογή της Cosco Shipping να διατηρήσει σε πλήρη επιχειρησιακή δυναμικότητα τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά του έναντι όλων των άλλων ευρωπαϊκών λιμένων, αλλά και τη διεθνή εικόνα του εν γένει, εξηγεί στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Αγγελος Καρακώστας. Εκτιμάται έτσι πως παρά την κρίση στην Ευρώπη, ο Πειραιάς θα καταφέρει μεσοπρόθεσμα να βγει ενισχυμένος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΛΠ επιταχύνει τώρα τις προσπάθειες για την έγκριση της επένδυσης 300 εκατ. για ένα νέο τέταρτο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων.
Ο Group CEO της ελβετικής πολυεθνικής Landis+Gyr, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι προχωράει σε επέκταση του εργοστασίου κατασκευής «έξυπνων» μετρητών (παροχών αερίου, ηλεκτρισμού κ.λπ.) στην Κόρινθο, Werner Lieberherr και οι συνεργάτες τους, έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό προσωπικά όσον αφορά τα επιτυχή μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη γρήγορη επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό δε ότι», όπως σημείωσαν, «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων που εργάζονται σε μονάδες της εταιρείας στη Βρετανία και σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν στη μονάδα της εταιρείας, στην Κόρινθο». Η νέα μονάδα επιλέχθηκε τελικά να γίνει στην Ελλάδα, αντί της Ρουμανίας, όπως ήταν η αρχική απόφαση της εταιρείας.
Το ίδιο μήνυμα μεταδίδει και ο Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της ImerysGreece: «Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να επηρεάζει και την ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, όμως η μέχρι τώρα επιτυχής διαχείριση της πανδημικής κρίσης έχει καταστήσει πρότυπο τη χώρα μας και δημιουργεί και κάποιες ευκαιρίες για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις», εξηγεί. Λόγω της αξιοπιστίας που απέκτησε η Ελλάδα, ξένες εταιρείες στρέφονται εδώ για να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα τους από χώρες που αναγκάζονται να διακόψουν δραστηριότητες, τονίζει. «Οσο στέκεται όρθια η εγχώρια μεταλλευτική παραγωγή, και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται και την επίσημη αρωγή, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. «Φαίνεται ότι η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης δημιουργεί ένα προβάδισμα στις ελληνικές μεταλλευτικές έναντι ανταγωνιστριών τους στο εξωτερικό», καταλήγει.
Παρόμοιες εκτιμήσεις μεταφέρει στην «Κ» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος: «Βλέπουμε ότι με τους επιτυχημένους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και με τη συνεργασία του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου, η διαχείριση της κρίσης έχει κάνει πλέον τη χώρα μας ένα διεθνές παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής. Η Ελλάδα, σήμερα, θεωρείται μία χώρα σοβαρή και υπεύθυνη και αυτό το γεγονός, για τον τουρισμό, ενισχύει τόσο πολύ το “brand” της χώρας μας διεθνώς, που όταν έρθει η στιγμή να επανεκκινήσει η οικονομία, η κεφαλαιοποίησή του θα είναι πολύ σημαντική», υπογραμμίζει, επικαλούμενος τις πληροφορίες που αποκομίζει από τη διαρκή επαφή του με τη διεθνή τουριστική αγορά.
Την ίδια ώρα ζυμαρικά, κονσέρβες, ελιές, ελαιόλαδο αλλά και το ελληνικό μέλι γνωρίζουν μεγάλες δόξες στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι η αύξηση αυτή των εξαγωγών να αποτελέσει το έναυσμα για μακροχρόνιες συμφωνίες. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις λαμβάνουν επαίνους από τους ξένους λιανεμπόρους διότι έχουν καταφέρει να είναι συνεπείς, να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Με τη σταδιακή εξομάλυνση που υπάρχει και στο πεδίο των διεθνών μεταφορών, αναμένεται καλύτερη πορεία», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και βασικός μέτοχος της «Κωνσταντόπουλος Α.Ε. Olymp», κορυφαίας εταιρείας στην εξαγωγή ελιών.
Επιπλέον, όπως σημειώνει στην «Κ» η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), «η μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε τρόφιμα στο εσωτερικό χωρών, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες σε αρκετά προϊόντα είναι ανταγωνίστριες της Ελλάδας, οδήγησε αφενός σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές –για να καλυφθούν οι δικές τους ανάγκες– αλλά και προς άλλες χώρες, όπου οι παραπάνω εξήγαγαν προ COVID-19 μεγάλες ποσότητες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία».
Εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες όμως καταγράφεται ζήτηση και από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή για προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, ενώ ρεκόρ καταγράφουν οι εξαγωγές μανταρινιών και ακτινιδίων, πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων. «Το αν θα δημιουργηθεί ευκαιρία, θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια που θα δείξουν οι Ελληνες παραγωγοί να τροφοδοτούν σταθερά την αγορά», επισημαίνει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.