Ανήμερα της Αναλήψεως οι βέροι Κεφαλονίτες έχουν στο τραπέζι τους κρεατόπιτα! Παραδοσιακή με τρία κρέατα (χοιρινό, τράγιο, μοσχάρι), ενώ στα βόρεια του νησιού της αρωματίζουν μάλιστα με σάψυχο  κοινώς μαντζουράνα.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα παραδοσιακή Καφαλονίτικη κρεατόπιτα δεν ξέρεις τι χάνεις.

Τραγανή ζύμη τάρτας με βελούδινη γέμιση, τρυφερό κρεατάκι, μυρωδικά, ντομάτα, ρύζι. Ένα ποίημα που από εκείνα που θέλεις να έχεις καθημερινά στο τραπέζι σου και μάλιστα σε γενναία ποσότητα!

Μερικά μικρά μυστικά πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε την μοναδική αυτή κρεατόπιτα: Πρώτον, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβας. Δεύτερον, αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο μπορείτε κάλλιστα  να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο. Τέλος, τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι:

1 ½ κιλό μοσχάρι σε κυβάκια
1 ½ κιλό χοιρινό σε κυβάκια
½ κιλό ρύζι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. κεφαλοτύρι
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Επί το έργον:

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το κρέας και το ξαφρίζετε. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και βράζετε έως ότου μαλακώσει το κρέας.

Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε όλα τα υλικά και φτιάχνετε τα δύο φύλλα, όπως παραπάνω.

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Ρίχνετε την κρύα γέμιση, αφού έχετε προσθέσει το ρύζι, και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα στους 200°C, έως ότου ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Πηγή: imerazante.gr

agrinio24.gr