Η οδοντόβουρτσα της boobam είναι πλήρως βιοδιασπώμενη. Είτε βρεθεί στο χώμα είτε καταλήξει στη θάλασσα, θα βιοδιασπαστεί και θα αφομοιωθεί 100% στο περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει.
Πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων. Νέες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν προϊόντα από ανανεώσιμα υλικά, τα οποία έρχονται να ανταγωνιστούν τα πλαστικά. Το περιβάλλον φαίνεται να ευνοεί τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της Ε.Ε., που είναι ο Ιούλιος του 2021, δηλαδή το καλοκαίρι του 2020.
Η νεοφυής εταιρεία boobam συνιστά τέτοιου είδους πρωτοβουλία. Εχοντας εμπνευστεί το όνομά της από το μπαμπού, δημιουργεί προϊόντα με βάση τις ιδιότητες του φυτού και «θέτει» τους δικούς της περιβαλλοντικούς όρους. «Η οδοντόβουρτσα που προωθούμε στην αγορά, η boobambrush, αποτελεί το πρώτο προϊόν σε ένα σχέδιο που εξαρχής είχε ως στρατηγική μία μεγάλη γκάμα προϊόντων με βάση το φυτό μπαμπού.
Σήμερα, η συλλογή μας αριθμεί περισσότερα από 30 προϊόντα», αναφέρει στην «Κ» ο Αγγελος Φωκιανός, ο οποίος ίδρυσε την boobam το 2015 μαζί με τον αδελφό του Νίκο. Εξηγεί επίσης ότι η εταιρεία δημιουργεί οδοντόβουρτσες από μπαμπού που ανταποκρίνονται στα προσωπικά γούστα των πελατών, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία πλήρως βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα που, είτε βρεθεί στο χώμα είτε καταλήξει στη θάλασσα, θα βιοδιασπαστεί και θα αφομοιωθεί 100% στο περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η εταιρεία, 4 δισ. οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει ότι εάν τοποθετηθεί η μία δίπλα στην άλλη, κυκλώνουν τη Γη 16 φορές.
Παράλληλα, 200 εκατ. κιλά από οδοντόβουρτσες προστίθενται στις χωματερές κάθε χρόνο, ενώ θα πρέπει να περάσουν 700 χρόνια προκειμένου να βιοδιασπαστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες φτιάχνονται από πλαστικό πολυπροπυλένιο και νάιλον, τα οποία είναι παράγωγα μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων. Η εταιρεία βέβαια πουλάει και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, είτε μέσω του e-shop της είτε μέσα από τη συνεργασία της με φυσικά καταστήματα λιανικής (φαρμακεία, βιολογικές αγορές, καταστήματα με οικολογικά και τουριστικά είδη, καταστήματα εστίασης), ενώ διατηρεί συνεργασίες με την WWF Ελλάδας, Γαλλίας και σύντομα της Αγγλίας.
Η ομάδα έχει σχεδιάσει μπουκάλια, θερμός, αλλά και ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, ενώ έφτιαξε και οδοντικό νήμα από ίνες μπαμπού μέσα σε γυάλινη θήκη επαναληπτικής χρήσης, κ.ά. «Βρέθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης και παρατήρησα ότι γίνεται μεγάλη κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών με νερό, επειδή το νερό εκεί δεν είναι πόσιμο. Αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσουμε τα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας». Την δε πρώτη ύλη τους, την προμηθεύονται από την Κίνα, καθώς το μπαμπού αποτελεί ένα ασιατικό υλικό συνδεδεμένο με την κινεζική κουλτούρα.
Στόχος της εταιρείας είναι «να γίνει η οδοντόβουρτσα από μπαμπού η βασική επιλογή για κάθε καταναλωτή και όχι η εναλλακτική της πλαστικής», τονίζει ο Αγγελος Φωκιανός.