«Κεντητό» ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο
Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 1 μεγάλο καρβέλι / Προετοιμασία: 20΄ + Αναμονή: 1 ώρα / Χρόνος: 1 ώρα + 30΄
Η μαστίχα παράγεται μονάχα στη Χίο και, μέσω εμπόρων της Πόλης, έφτανε σε όλα τα παράλια της Μ. Ασίας – και στη Σμύρνη. Η χρήση της σε γιορτινά ψωμιά ήταν πολύ διαδεδομένη, για την ξεχωριστή της ευωδιά. Παράλληλα, σε σημαντικές οικογενειακές περιστάσεις και σε μεγάλες γιορτές «κεντούσαν» τα ψωμιά με συμβολικές παραστάσεις (άλλες για γάμο ή για γεννητούρια, άλλες για να γιορταστεί η άνοιξη κ.ο.κ.), με στολίδια από την ίδια τη ζύμη του ψωμιού είτε με τσιμπιδάκι. Η συνήθεια αυτή δεν είναι μονάχα μικρασιάτικη, τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, του Εύξεινου Πόντου, των Βαλκανίων, στους Αρβανίτες και στους Ρομά. Η συνταγή είναι της κας Θέμιδας Παπαδοπούλου.
- 2 κιλά αλεύρι χωριάτικο σταρένιο
- περίπου 100 ml ελαιόλαδο
- 4 φακελάκια ξηρή μαγιά (4 Χ 9γρ.)
- 4-5 κρύσταλλοι μαστίχας, κοπανισμένοι
- 2 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
- περίπου 800-1.300 ml νερό
Διαδικασία
Σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο εργασίας κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και στη μέση ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και βάζουμε όλα τα υγρά και τα αρωματικά. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και να ξεκολλά από τα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» η ζύμη για μισή ώρα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα πολύ μεγάλο στρογγυλό και βαθύ ταψί.
Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή, για το στόλισμα. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε στρογγυλό καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί.
Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην άκρη πλάθουμε κορδόνια, για να φτιάξουμε στην επιφάνεια του ψωμιού λουλουδάκια ή άλλα σχέδια της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να γίνει. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε πετσέτα για να κρυώσει, για περίπου 30 λεπτά.