Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Ναι, είναι αλήθεια. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στους υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου, διεθνούς εβδομαδιαίου επιστημονικού περιοδικού The Lancet, που δημοσιεύτηκε στα μέσα Αυγούστου, τόσο εκείνοι που υπερκαταναλώνουν υδατάνθρακες όσο όμως και όσοι έχουν μειώσει δραστικά την πρόσληψή τους, έχουν πιο αυξημένα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Με απλά λόγια, εκείνο που θα βοηθήσει, τόσο την υγεία, όσο εδώ που τα λέμε και την σιλουέτα σου είναι το μέτρο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τους υδατάνθρακες με μέτρο, φαίνεται να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους στα 83 έτη, έναντι 82 για όσους καταναλώνουν παραπάνω υδατάνθρακες και 79 έτη για όσους τους έχουν περιορίσει δραστικά.

Πως δηλαδή το πιάτο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και μάλιστα σε συγκεκριμένες ποσότητες. Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την διατροφή, τονίζει την σημασία να καλύπτει κανείς τις ημερήσιες θερμιδικές του κατά 50-55% με υδατάνθρακες. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πρωτεϊνών καλό είναι να αγγίζει το 30%, ενώ τα λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται στο 20%. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές, που βρήκαν πως το μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων, βρίσκεται κατά προσέγγιση στο 50 με 55% του φαγητού που θα καταναλώσει κανείς καθημερινά.

Η αλήθεια όμως είναι πως εκείνοι που «κόβουν μαχαίρι» τους υδατάνθρακες, στρέφονται εξ ορισμού σε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα σε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά. Την ίδια ώρα και εδώ θα ήθελα την προσοχή σου, εκείνοι που το παρακάνουν με τους υδατάνθρακες, τείνουν να απολαμβάνουν επεξεργασμένους, όπως λευκά ζυμαρικά και αλεύρι. Αυτό είναι και το βασικό αίτιο που η διατροφή τους δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν είναι λοιπόν οι υδατάνθρακες ο εχθρός, αλλά η υπερβολή και οι λανθασμένες επιλογές. Αν τους απολαμβάνεις με μέτρο και επιλέγεις προϊόντα ολικής άλεσης, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

govastileto.gr






Πηγή