kina 640x360.jpg
kina 640x360.jpg

Σήμερα ο αλλοτινός γίγαντας της Ασίας παλεύει με την κρίση των ακινήτων

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Τα 40 τελευταία χρόνια η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πιστώθηκε στα κίνητρα της αγοράς, στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στα έργα υποδομών, τις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, σήμερα κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να μιλούν για το τέλος του οικονομικού θαύματος της Κίνας.

Τι και αν το άρθρο του σεβαστού οικονομολόγου Χαο Γιαν, με το οποίο ρωτούσε την κυβέρνηση του Πεκίνου γιατί δεν καταβάλλει μία προσπάθεια να επανεκκινήσει την εθνική Οικονομία, κατέβηκε λίγες ώρες αφότου ανέβηκε online, η αλήθεια είναι ότι εντός και εκτός της χώρας έχει γίνει αντιληπτό ότι η πιο σοβαρή οικονομική κατηφόρα που καταγράφεται στα εδάφη της έχει προκαλέσει αβεβαιότητα για το μέλλον των πολιτών της και του κόσμου ολόκληρου. Και αυτό, γιατί η Κίνα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ανέλαβε το ρόλο του οικονομικού σωτήρα διοχετεύοντας 29 τρισ. δολ. στην Οικονομία της σε διάστημα εννέα ετών, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όπως υπενθυμίζει σχετικό άρθρο του «Bloomberg», ο θετικός αντίκτυπος έγινε αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού από το 2008 έως το 2021 η Κίνα αντιπροσώπευε πάνω από το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες προσκολλήθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτό που φαινόταν σαν ένας ασταμάτητος οικονομικός ογκόλιθος και η Κίνα έγινε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για τα περισσότερα από τα έθνη του κόσμου», γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό.

Σήμερα, ο αλλοτινός γίγαντας της Ασίας παλεύει με την κρίση των ακινήτων, ο τομέας των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί κατά ένα βαθμό μέσα στον Αύγουστο, και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα για τους άνδρες και στα 55 από τα 50 χρόνια που ήταν για τις γυναίκες, για πρώτη φορά από το 1978, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η μείωση του εργατικού δυναμικού. «Οι καταναλωτές έχουν βαρεθεί, οι πολυεθνικές εταιρίες αποσύρουν χρήματα από την Κίνα με ρυθμό-ρεκόρ και οι ξένοι παρατηρητές της Κίνας μειώνουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη», συμπληρώνει άρθρο του «Economist». «Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι παραποιεί δεδομένα, αποκρύπτει ευαίσθητα γεγονότα και μερικές φορές προσφέρει παραπλανητικές συνταγές για την Οικονομία… Αυτό το κενό τροφοδοτεί τον εαυτό του: όσο πιο εύθραυστη είναι η Οικονομία, τόσο περισσότερο αποσιωπούνται οι γνώσεις και τόσο περισσότερο τσακίζονται τα νεύρα. Αυτό δεν είναι απλώς ένα κυκλικό πρόβλημα εμπιστοσύνης. Με την υποχώρηση της επί δεκαετίες ακολουθούμενης πολιτικής της μερικής απελευθέρωσης της ροής της πληροφορίας, η Κίνα θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τη φιλοδοξία της για αναδιάρθρωση της Οικονομίας γύρω από νέες βιομηχανίες», συμπεραίνεται.

Οι Αμερικάνοι εκπαιδεύονται για απόβαση στην Ταϊβάν

Η Seal Team 6, η μυστική μονάδα καταδρομέων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, φέρεται να εκπαιδεύεται για στρατιωτικές αποστολές στην Ταϊβάν, στο ενδεχόμενο εισβολής της Κίνας στο νησί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα των «Financial Times», η επίλεκτη αμερικανική ομάδα, η οποία είναι επιφορτισμένη με ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες και δύσκολες αποστολές, εκπαιδεύεται για μία σύγκρουση στην Ταϊβάν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η εκπαίδευση αυτή γίνεται στο Νταμ Νεκ στη Βιρτζίνια, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουάσινγκτον.

Οι προετοιμασίες του αμερικανικού στρατού φέρονται να έχουν ενισχυθεί από τότε που ο Φιλ Ντέιβιντσον, ο τότε διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, προειδοποίησε, το 2021, ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ένας πόλεμος με την Κίνα δεν είναι «ούτε επικείμενος ούτε αναπόφευκτος». Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει τις προετοιμασίες, καθώς ο κινεζικός στρατός εκσυγχρονίζεται ταχύτατα για να ανταποκριθεί στην εντολή του Σι Τζινπίνγκ, να έχει τη δυνατότητα μέχρι το 2027 να καταλάβει την Ταϊβάν με τη χρήση βίας.

Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει επίσης στείλει τα τελευταία χρόνια περισσότερες τακτικές ειδικές δυνάμεις στην Ταϊβάν, για αποστολές που περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης στον ταϊβανέζικο στρατό. Οι δραστηριότητες της Seal Team 6, όμως, θεωρούνται πολύ πιο ευαίσθητες, με τις αποστολές της να είναι μυστικές και άκρως απόρρητες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές για τις οποίες προετοιμάζεται. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε μόνο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για ένα ευρύ φάσμα απροόπτων».

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Πηγή