Το 12,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει το προσωπικό, ενώ ένα 3,4% σκέφτεται να προχωρήσει σε προσλήψεις.
Ημέρες του 2011, της πιο βαθιάς υφεσιακής περιόδου της πρόσφατης κρίσης χρέους, θυμίζουν τα στοιχεία και κυρίως το κλίμα που επικρατεί στις μικρές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας. Το υψηλό ποσοστό απολύσεων από τη μια και το αναιμικό ποσοστό προσλήψεων από την άλλη είναι τάσεις που όχι μόνο θα συνεχισθούν, αλλά και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κατά την οποία δεν θα υπάρχει πλέον –τουλάχιστον στον βαθμό που υπήρχε κατά το lockdown– το κρατικό «δίχτυ προστασίας». Με βάση έκτακτη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να χαθούν περί τις 250.000 θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων οι 150.000 είναι θέσεις μισθωτής εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 8 στις 10 (77,7%) επιχειρήσεις που ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως τη δραστηριότητά τους προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό (82,9%) καταγράφεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (αυτές που έχουν δηλαδή πάνω από 5 άτομα προσωπικό) ενώ σημαντικά χαμηλότερο είναι το ποσοστό (64,4%) που καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με 1 άτομο προσωπικό). Το 11,3% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως τη δραστηριότητά τους διατήρησε προσωπικό που εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας.
Το 20% των επιχειρήσεων οι οποίες δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους προχώρησε σε μείωση του προσωπικού, είχαμε δηλαδή εν μέσω lockdown ένα πρώτο κύμα απολύσεων, ενώ μόλις 3,2% αύξησαν το προσωπικό τους. Τι θα γίνει τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων; Το 12,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει το προσωπικό, ενώ ένα 3,4% σκέφτεται να προχωρήσει σε προσλήψεις. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα πρώτα ευρήματα της ίδιας έρευνας, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί στις 15 Απριλίου και έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να διακόψει τη δραστηριότητά της μία στις επτά επιχειρήσεις (αναλογία που μεταφράζεται σε 100.000 επιχειρήσεις), οδηγούν στην εκτίμηση για πιθανή απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα.
Ακόμη, όμως, και οι θέσεις εργασίας που εξακολουθούν να υφίστανται δεν θα έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά με την προ κορωνοϊού εποχή. Το 7% των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν μετέτρεψε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής/εκ περιτροπής, ενώ μόλις το 1,4% ακολούθησε την αντίστροφη πορεία.
Τηλεργασία
Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι η τηλεργασία εφαρμόστηκε ακόμη και από πολύ μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο από μεγάλους ομίλους. Τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας από το σπίτι.