Θα βουλιάξει ο ΕΦΚΑ αν δοθούν τα αναδρομικά στις συντάξεις και θα κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων τόσο για τους νυν συνταξιούχους όσο και στους μελλοντικούς, υποστηρίζει η κυβέρνηση σε έγγραφα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της σημερινής κρίσιμης δίκης.

Στα συγκεκριμένα έγγραφα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ο ΕΦΚΑ, χρησιμοποιούν μια απίστευτη κινδυνολογία, για το μέλλον του ΕΦΚΑ και του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι εάν δικαιωθούν οι προσφεύγοντες και επιδικαστούν τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και σε συνδυασμό με τη δικαίωση των συνταξιούχων του δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΕΦΚΑ θα τιναχθεί στον αέρα.

Αφού επικαλούνται τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και στα δημοσιονομικά μεγέθη κάνοντας λόγο ότι ξεπερνούν σε ένταση, οποιοδήποτε άλλο γεγονός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρουν πως η απασχόληση θα μειωθεί 5,1% και η απασχόληση των μισθωτών 5,2%, επιφέροντας μείωση αμοιβών 8,1%.

Οι πραγματικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν στο 14,3% σε σχέση με αυτές του 2019, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στο 208,9% του ΑΕΠ το 2020.

Επί του προκειμένου τα δύο υπουργεία αναφέρουν πως τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν έως τα 2,5 δισ. για το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στα ποσά αυτά αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2015 που υπολογίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που θα επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ.

Στα ίδια έγγραφα η κυβέρνηση προειδοποιεί, ότι «η απόφαση που θα εκδοθεί από το δικαστήριό σας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και τη βιωσιμότητα του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και ασφαλισμένων που διέπονται από το σύστημα αυτό».

Ακόμη αναφέρουν, ότι η πρόσφατη αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων στο ύψος που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, βαρύνει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και προκαλεί ετήσιο έλλειμμα στον κλάδο επικούρησης έως και το 2024.

Σημειώνουν επίσης ότι οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν από την πανδημία, όπως άλλες κατηγορίες πολιτών και συνεπώς, στην παρούσα φάση, προτεραιότητα είναι η στήριξη των πληγέντων, των εργαζόμενων, επιχειρήσεων και  της αγοράς εργασίας.

«Η δυσμενέστατη τρέχουσα οικονομική κρίση ουδόλως έπληξε τους συνταξιούχους, διότι όχι μόνο διατήρησαν ένα σταθερό εισόδημα αλλά για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων οι συντάξεις αυξήθηκαν», αναφέρεται στα έγγραφα – παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπου προτεραιοποιείται η αναγκαιότητα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, των εισοδημάτων των εργαζομένων και τη συγκράτηση περιπτώσεων χρεοκοπίας επιχειρήσεων».


Πηγή