Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Χρήστος Σταϊκούρας και Μπρινό Λε Μερ, συζήτησαν χθες, στην Αθήνα, για την υλοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα στο Παρίσι, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.

Εν μέσω αμοιβαίου προβληματισμού για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και στη Γαλλία, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Χρήστος Σταϊκούρας και Μπρινό Λε Μερ, συζήτησαν χθες στην Αθήνα για την υλοποίηση της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα στο Παρίσι, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων. Μάλιστα, ο κ. Λε Μερ έκανε ειδική αναφορά τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Εχοντας εκτιμήσει μια πτώση 30%-40% στον γαλλικό τουρισμό λόγω της επιδημίας, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε χθες, μετά τη συνάντηση, ότι οι επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς διακόπτεται ο ομαλός εφοδιασμός κλάδων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία. Η τελευταία εξαρτάται μάλιστα σε ποσοστό 80%-85% από την Κίνα, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό.

Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι τουρίστες στη Γαλλία φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα ήταν μόνο περί τις 200.000 το 2019. Η ενδεχόμενη ανάσχεση της τουριστικής κίνησης από την Ιταλία αποτελεί για την Ελλάδα πολύ πιο σοβαρή απειλή. Ο κ. Λε Μερ είπε χθες ότι η επιδημία αλλάζει καθημερινά το τοπίο, επομένως οι εξελίξεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά και συνεχώς. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες», είπαν για το θέμα οι δύο υπουργοί.

Στο φόντο της απειλής για την παγκόσμια οικονομία από την επιδημία, οι κ. Σταϊκούρας και Λε Μερ –οι οποίοι συναντήθηκαν χθες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα– επιβεβαίωσαν τις κοινές τους θέσεις στα ευρωπαϊκά θέματα που παραμένουν ανοικτά. Θέματα, όπως η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή. «Η συλλογική απάντηση», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας,«πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, ισχυρή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο την υψηλή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, ο κ. Λε Μερ τάχθηκε ανεπιφύλακτα θετικά ως προς το αίτημα εξαίρεσης των δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά πρόγραμμα. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίτημα», είπε. Σημειωτέον ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξαιρεθούν δαπάνες έως και 280 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό τού κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Επίσης, ο κ. Λε Μερ εμφανίσθηκε θετικός στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την ανάπτυξη και ειδικότερα στην αλλαγή της χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις.

Ο Γάλλος υπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση διότι, όπως είπε, «όλοι βλέπουν πως υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα «είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση».

kathimerini.gr