Σε αγοραστικό προορισμό εξελίσσεται η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επωφελούνται των πολλών επιλογών και των χαμηλών τιμών –για τα δικά τους εισοδήματα– που προσφέρει η χώρα. Ιδιαίτερα δημοφιλής ως προς αυτό το χαρακτηριστικό είναι για τους επισκέπτες από τρίτες χώρες, καθώς μπορούν να επωφεληθούν της επιστροφής ΦΠΑ, να κάνουν δηλαδή αγορές tax free.
Σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως ως πάροχος επιστροφής φόρου, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 το σύνολο των συναλλαγών tax free στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η αξία των αγορών σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, 29%. Αύξηση παρατηρείται και στη μέση κατανάλωση, η οποία διαμορφώνεται στο 6%.
Κορυφαίοι αγοραστές παραμένουν οι Κινέζοι με 31% των συναλλαγών, ακολουθούν οι Αμερικανοί με 14% και οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ με 6%. Ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από Αιγυπτίους αυξήθηκε κατά 48%, από Ισραηλινούς κατά 37% και από Αμερικανούς κατά 36%.
Η αξία των αγορών που πραγματοποίησαν φέτος κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 54%, ενώ άνοδο σημείωσε ακόμη η αξία των αγορών που πραγματοποίησαν Αιγύπτιοι (κατά 50%), Ισραηλινοί (κατά 41%), Καναδοί (κατά 39%) και Κινέζοι (κατά 18%).
Το 64% της αξίας των συναλλαγών tax free έγινε στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Μύκονος με 14% και η Μακεδονία με 12%. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι Πελοπόννησος (68%), τα νησιά του Ιονίου (41%) και η Σαντορίνη (35%).
Το 52% των συναλλαγών tax free αφορά αγορές ειδών ένδυσης και γενικώς την κατηγορία μόδα, ενώ στη δεύτερη θέση με 23% κατατάσσονται οι αγορές κοσμημάτων και ρολογιών.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Μάνθος Δημόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Global Blue στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «για τη διατήρηση της ανάπτυξης της αγοράς Tax Free είναι αναγκαίος σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας με την απλοποίηση των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των τελωνείων. Ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων διαδικασιών θα καταστήσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς πιο αποτελεσματικούς. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλά οφέλη, όπως αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση αναμονής στα τελωνεία, ασφάλεια, διαφάνεια, εξοικονόμηση πόρων, αύξηση συναλλαγών και βελτίωση της εθνικής μας εικόνας στο εξωτερικό».