Χαρίζει εντυπωσιακά, μακριά νύχια, ενδείκνυται για τα πολύ κοντά ή φαγωμένα, αφαιρείται εύκολα, στεγνώνει χωρίς χρήση λάμπας και διαρκεί πολύ καιρό. Το ακρυλικό μανικιούρ έχει αρκετά πλεονεκτήματα, ίσως μάλιστα τα έχετε διαπιστώσει και εσείς και αποτελεί μία πολύ δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, μετά την αφαίρεσή του ενδέχεται να παρατηρήσουμε ότι τα φυσικά μας νύχια έχουν κιτρινίσει. Με ποιον τρόπο θα τα περιποιηθούμε ώστε να τα επαναφέρουμε στο αρχικό, φυσικό, ροδαλό τους χρώμα;
Κιτρινίλες και δυσχρωμίες: Πού οφείλονται
Ας δούμε ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν την αλλαγή στο χρώμα των φυσικών μας νυχιών και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.
Αφυδάτωση
Όπως συμβαίνει στο δέρμα ή την τρίχα, έτσι και τα νύχια μας μπορεί να αφυδατωθούν. Είτε λόγω των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή είτε λόγω μη επαρκούς πρόσληψης νερού.
Κάπνισμα
Μία ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλεί κιτρίνισμα είναι το τσιγάρο και πιο συγκεκριμένα η νικοτίνη.
Κακής ποιότητας βερνίκι
Η χρήση ακατάλληλων συνθέσεων λεκιάζουν το νύχι και το εμποδίζουν να αναπνέει φυσικά.
Μόλυνση από μύκητες
Είναι η πιο σοβαρή αιτία για το κιτρίνισμα των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση οφείλεται σε μία κατηγορία μύκητα που ονομάζεται δερματόφυτα, οι οποίοι τρέφονται από την κερατίνη του νυχιού. Ξεκινά ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την άκρη του και εξελίσσεται σταδιακά, παρουσιάζοντας και άλλα συμπτώματα όπως σπάσιμο, αλλαγή στο σχήμα ή το πάχος και η άσχημη μυρωδιά. Η λανθασμένη τεχνική αφαίρεσης του ακρυλικού επιβαρύνει την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το υπερβολικό λιμάρισμα και η χρήση χημικών κάνουν το νύχι ακόμα πιο λεπτό και αδύναμο. Επίσης τα ξεβαφτικά κακής ποιότητας ερεθίζουν το δέρμα γύρω από αυτό καθώς και τα πετσάκια που κύρια λειτουργία τους είναι η ενυδάτωση των νυχιών.
Τρόποι αντιμετώπισης
-Έλαιο τεϊόδεντρου
Χάρη στις ισχυρές ενυδατικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του έχει θεραπευτική δράση. Η τοπική εφαρμογή του απευθείας στα νύχια ή αναμειγμένο με λάδι βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο ή χοχόμπα) δύο φορές την ημέρα για κάποιους μήνες μπορεί να θεραπεύσει την ονυχομυκητίαση.
-Οξυζενέ
Αν το κιτρίνισμα οφείλεται σε μυκητίαση σε αρχικά στάδια, τοποθετούμε ένα βαμβάκι με οξυζενέ στα μολυσμένα νύχια για 1-2 λεπτά, καθημερινά.
-Φυσικά λευκαντικά συστατικά
Το λεμόνι, η μαγειρική σόδα και το λευκό ξίδι είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια στις κιτρινίλες κι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
-Αποχή από το ακρυλικό
Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε ένα διάλειμμα σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι τα νύχια μας έχουν κιτρινίσει. Ετσι μετά την αφαίρεσή του, δεν απλώνουμε κανένα βερνίκι και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 2-3 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα, ενυδατώνουμε συνεχώς τα χέρια και τα νύχια με μια θρεπτική κρέμα έπειτα από κάθε πλύσιμο. Επίσης για τις δουλειές του σπιτιού, όπως το πλύσιμο των πιάτων, φοράμε προστατευτικά γάντια.
Πηγή