Ένα ταξίδι στο μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας μέσα από μία ξεχωριστή παράσταση την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.

Η παράσταση με τίτλο «Η Ήπειρος ταξιδεύει» πραγματοποιείται σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου, αποκαλύπτει τις διαστάσεις του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της.

«Η παράσταση «Η Ηπειρος ταξιδεύει» είναι ένα αληθινό ταξίδι, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ηπείρου. Μια παράσταση τιμητική για όλη την Ήπειρο και όλους τους Ηπειρώτες. Γι’ αυτόν το μεγάλο τόπο, που όλους εμάς, λόγω καταγωγής, μας υποχρεώνει και μας ορίζει την ευθύνη και τον σεβασμό τον οποία οφείλουμε να του υποβάλουμε» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Τσάβαλος.

«Προσωπικά, σε αυτή την παράσταση, νιώθω και ακούω τον αληθινό παλμό της καρδιάς μου. Νιώθω να συναντάω την συνεχόμενη εξ αίματος ροή με την καταγωγή μου. Να συγκινούμαι με τους γονείς μου και τους προγόνους μου, που έχοντας κάποιες ηθικές αξίες και αρχές δόμησαν αυτό το ονομαζόμενο Ηπειρώτικο δέντρο της ζωής… το οποίο, «σαν τα χελιδόνια» όπως λέει και ένα ηπειρώτικο τραγούδι, απλώθηκε στα πέρατα της οικουμένης και μπορούμε να πούμε -λίγο εγωιστικά ίσως- πως διέπρεψε» σημειώνει.

«Πολλοί Ηπειρώτες πιστεύουν, κάνοντας μία μεταφορά, πως εκείνοι «έχτισαν τον κόσμο», αφού σαν μάστορες της πέτρας, έχουν πραγματικά χτίσει στην Ελλάδα, στην Ασία στην Αμερική και στην Ευρώπη αναρίθμητα πετρόχτιστα οικήματα, αριστοτεχνικά γεφύρια και τόσα άλλα σφυριά – σφυριά πετροπελεκημένα, αριστουργήματα» καταλήγει.

Ενα μουσικό ταξίδι από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιερό μαντείο, την αρχαία Νικόπολη και τον μυθικό Αχέροντα, μέχρι τα θαυμαστά τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια, την «λίμνη των θρύλων» με την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, και την ξακουστή μουσική παράδοση του Πωγωνίου, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.
 

Επί σκηνής η διαχρονική διαδρομή της Ηπείρου στα άκρα της οικουμένης, όπου οι Ηπειρώτες ξεχύθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της. Η ζωή και τα πάθη τους στο συνεχές ταξίδι τους. Οι ευεργέτες Ηπειρώτες και η μεγάλη προσφορά τους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στον κόσμο.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς μάς ταξιδεύει μετο κλαρίνο του

«Οι Ηπειρώτες, από τους απλούς Αθηναίους φουρναραίους και τους ξενιτεμένους εστιάτορες στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, μέχρι τους διαπρεπείς ευεργέτες που διαχρονικά προσέφεραν τεράστιες αξίες, οικήματα, ιδρύματα πνευματικό και οικονομικό πλούτο στη χώρα μας -όπου και αν κοιτάξεις στην Αθήνα, στα βαλκάνια, στην Ευρώπη, θα βρεις ένα αρχοντικό οίκημα χαρισμένο στο μέλλον από ξακουστούς ευεργέτες- ήταν και είναι άνθρωποι πολύ δοτικοί και συνεισέφεραν ουσιωδώς σε αυτό που εννοούμε -όταν το εννοούμε- παράδοση» αναφέρει ο Αντώνης Τσαβαλος.  

«Όλα αυτά τα κεντρικά χαρακτηριστικά της ψυχοδυναμικής των Ηπειρωτών μαζί με τα αριστουργήματα της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης που όλοι γνωρίζουμε, και τα σημαντικά κείμενα των συγγραφέων αυτού του τόπου, τα οποία υφαίνουν λογοτεχνικά το βίο αυτών των ανθρώπων και ερμηνεύονται από μια πλειάδα επίσης ηπειρωτών ηθοποιών πρώτης γραμμής, αποτελούν μία συνολική σύνθεση η οποία με την συμμετοχή και των υπολοίπων εκφραστικών τεχνών, του χορού δηλαδή και των υπέροχων εικόνων της ηπείρου θα αναδείξουν την Ηπειρωτική διαχρονία σε αυτό τον αυτόφωτο χώρο του Ηρωδείου».

«Εργάζομαι γι’ αυτή την παράσταση στοχεύοντας να αλλάξει, να μεταβληθεί ο στατικός και παρωχημένος πλέον τρόπος που παρουσιάζεται και μεταχειρίζεται η σπουδαία υλική και άυλη κληρονομιά στη χώρα μας. Υπάρχουν στοιχεία του πολιτισμού του παρελθόντος, που ούτε καν αποδεχθήκαμε ευγενικά την παράδοσή τους σε εμάς. Επιθυμώ να επικοινωνήσω, με καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης, πως έχουμε άπαντες μεγάλη ευθύνη απέναντι σε ένα τόπο που στο παρελθόν μεγαλούργησε. Είμαστε χρεωμένοι για την διατήρηση με ευλάβεια αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, παιδείας και ήθους, αλλά είμαστε και χρεωμένοι για την κατάχρηση και καταστροφή που μέχρι σήμερα έχουμε προκαλέσει με τις συμπεριφορές μας σε ορισμένα πεδία».

«Είμαι βέβαιος πως στον θεατή αυτής της παράστασης θα αποκαλυφθεί ένα άλλο πλαίσιο δυνατοτήτων για να μπορέσει να γνωρίσει αληθινά ένα τόπο. Επιθυμώ να δώσω στον θεατή αυτής της παράστασης την ορμή, να ακολουθήσει βηματίζοντας στην Ηπειρώτικη διαχρονία, με τα ευγενικά στοιχεία της τέχνης, ώστε να συγκινηθεί πραγματικά και να πάρει μαζί του ωφέλιμη και πλούσια πνευματική τροφή. Αυτή που είναι καρπός της Ηπειρώτικης γης» καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Στην παράσταση συμμετέχουν μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Αρμένης

Παράσταση με την παρακαταθήκη όλων των Ηπειρωτών δημιουργών και την συμμετοχή:
-των λαμπρών αστέρων της μουσικής, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κωτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Κώστας Τζίμας, Γιάννης Παπακώστας,  Μάκης Κιάμος, Παγώνα Αθανασίου, Δημήτρης Υφαντής,
– τη χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, των πολυφωνικών σχημάτων “Κυράδες της Άνω Δερόπολης”, “Χαονία” και εργαστήρι πολυφωνικού Π.Σ.Ε.,  και με μία πανδαισία Ηπειρώτικων χορευτικών ομίλων επί σκηνής,
-με ένα μεγάλο σύνολο από εκπροσώπους όλων των τεχνών, των σπουδαίων ηθοποιών της (Γιώργος Αρμένης, Θεοδώρα Σιάρκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Βασίλης Σιάφης, Γιώργος Νάκος, Τάσος Νούσιας, Ρηνιώ Μπάλκου – Παπαδοπούλου, Λάμπρος Γραμματικός, Στέλιος Θεοδώρου- Γκλίναβος) και με οδηγό την λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου (Κ. Κρυστάλλης, Χ. Χριστοβασίλης, Μ. Γκανάς, Τ. Πορφύρης, Ν. Χουλιαράς, Δ. Χατζής, Χ. Μηλιώνης, Δ. Τζιόβας, Σ. Δημητρίου, Β. Γκουρογιάννης κ.α.), θα αναδειχθεί η υπέρλαμπρη Ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της, στους αιώνες της ιστορίας της.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Ερευνα κειμένων: Συντονιστής: Ευάγγελος Αυδίκος (Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με συνεργάτες τους Γεώργιο Κίτσιο (Λέκτορας Εθνομουσικολογίας Α.Π.Θ.), Δρ. Θανάση Κούγκουλο (Ε.ΔΙ.Π. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιάννη Παππά (Φιλόλογο – Συγγραφέα) και Ανδρομάχη Μπούνα (Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).

Ερευνα και σύνθεση κειμένων: Φεβρωνία Ρεβύνθη, Αντώνης Τσάβαλος

«Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»
Ταξίδι στην Ήπειρο. Στην «Άπειρο – Ήπειρο».
Τετάρτη 3 Oκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Ώρα έναρξης 20.30.


Πηγή