Eυκαιρία για αυτό το εξωτικό, αλλά πολύ απλό πιάτο, όσο ακόμη αποζητάμε δροσερές γεύσεις.
To ceviche γίνεται από ωμό ολόφρεσκο ψάρι που «ψήνεται» σε χυμό λεμονιού ή λάιμ και είναι πολύ δημοφιλές στις παράκτιες προς τον Ειρηνικό περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται το εθνικό πιάτο του Περού.
Για 4 άτομα:
- 4 φιλέτα (175 γρ.) άσπρου ψαριού (όπως γλώσσα, μυλοκόπι, σφυρίδα, πάντως αποφύγετε τα λιπαρά ψάρια), χωρίς δέρμα και κόκαλα
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. ψιλοκομμένη πιπερίτσα limo
- Χυμός από 20 μικρά λεμόνια
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
- 2-3 παγάκια
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο μισοφέγγαρα
- αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 1 καλαμπόκι, βρασμένο, μόνο τα σπυριά
- ½ γλυκοπατάτα, βρασμένη και κομμένη σε φέτες
Εκτέλεση:
- Κόψτε το ψάρι σε κύβους των 2 εκ. και βάλτε το σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε. Μετά από 1 λεπτό, προσθέστε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Ανακατέψτε καλά.
- Χύστε στο ψάρι τον χυμό λεμονιού, προσθέστε τα φύλλα κόλιανδρου και τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σταθεί για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και αφαιρέστε τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε σε ρηχό μπολ με το καλαμπόκι και τις φέτες γλυκοπατάτας.
Από το βιβλίο Peru: The Cookbook, εκδ. Phaidon.
iefimerida.gr