Eυκαιρία για αυτό το εξωτικό, αλλά πολύ απλό πιάτο, όσο ακόμη αποζητάμε δροσερές γεύσεις.

To ceviche γίνεται από ωμό ολόφρεσκο ψάρι που «ψήνεται» σε χυμό λεμονιού ή λάιμ και είναι πολύ δημοφιλές στις παράκτιες προς τον Ειρηνικό περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται το εθνικό πιάτο του Περού.

Για 4 άτομα:

  • 4 φιλέτα (175 γρ.) άσπρου ψαριού (όπως γλώσσα, μυλοκόπι, σφυρίδα, πάντως αποφύγετε τα λιπαρά ψάρια), χωρίς δέρμα και κόκαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένη πιπερίτσα limo
  • Χυμός από 20 μικρά λεμόνια
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
  • 2-3 παγάκια
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο μισοφέγγαρα
  • αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 1 καλαμπόκι, βρασμένο, μόνο τα σπυριά
  • ½ γλυκοπατάτα, βρασμένη και κομμένη σε φέτες

Εκτέλεση:

  • Κόψτε το ψάρι σε κύβους των 2 εκ. και βάλτε το σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε. Μετά από 1 λεπτό, προσθέστε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Ανακατέψτε καλά.
  • Χύστε στο ψάρι τον χυμό λεμονιού, προσθέστε τα φύλλα κόλιανδρου και τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σταθεί για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Προσθέστε το κρεμμύδι και αφαιρέστε τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά.
  • Σερβίρετε σε ρηχό μπολ με το καλαμπόκι και τις φέτες γλυκοπατάτας.

Από το βιβλίο Peru: The Cookbook, εκδ. Phaidon.

iefimerida.gr