Κλασικό περουβιανό σεβίτσε με φρέσκο ψάρι





Eυκαιρία για αυτό το εξωτικό, αλλά πολύ απλό πιάτο, όσο ακόμη αποζητάμε δροσερές γεύσεις.

To ceviche γίνεται από ωμό ολόφρεσκο ψάρι που «ψήνεται» σε χυμό λεμονιού ή λάιμ και είναι πολύ δημοφιλές στις παράκτιες προς τον Ειρηνικό περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται το εθνικό πιάτο του Περού.

Για 4 άτομα: 

  • 4 φιλέτα (175 γρ.) άσπρου ψαριού (όπως γλώσσα, μυλοκόπι, σφυρίδα, πάντως αποφύγετε τα λιπαρά ψάρια), χωρίς δέρμα και κόκαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένη πιπερίτσα limo
  • Χυμός από 20 μικρά λεμόνια
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
  • 2-3 παγάκια
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο μισοφέγγαρα
  • αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 

  • 1 καλαμπόκι, βρασμένο, μόνο τα σπυριά
  • ½ γλυκοπατάτα, βρασμένη και κομμένη σε φέτες

Εκτέλεση:

  • Κόψτε το ψάρι σε κύβους των 2 εκ. και βάλτε το σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε. Μετά από 1 λεπτό, προσθέστε το σκόρδο και την πιπερίτσα. Ανακατέψτε καλά.
  • Χύστε στο ψάρι τον χυμό λεμονιού, προσθέστε τα φύλλα κόλιανδρου και τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σταθεί για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Προσθέστε το κρεμμύδι και αφαιρέστε τα παγάκια. Ανακατέψτε καλά.
  • Σερβίρετε σε ρηχό μπολ με το καλαμπόκι και τις φέτες γλυκοπατάτας.

Από το βιβλίο Peru: The Cookbook, εκδ. Phaidon.

iefimerida.gr