Και ξαφνικά εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι μαύρα γίνεται μια κίνηση αγάπης και καλοσύνης, που έρχεται να ρίξει λίγο φως στο ζοφερό σκηνικό της κρίσης και να ανακουφίσει τη ζωή δεκάδων παιδιών. Μια κίνηση που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν έχουν όλα χαθεί.

Ο λόγος για τη δωρεά που έκανε η κ. Κλέλια Χατζηιωάννου στο Χαμόγελο του Παιδιού, πληρώνοντας τον ΕΝΦΙΑ του ιδρύματος. Έδωσε το ποσό των 57.313,31 ευρώ στηρίζοντας το έργο της οργάνωσης που κανονικά θα έπρεπε να ενισχύεται από το ίδιο το κράτος. Αλλά στην Ελλάδα του 2016 κάτι τέτοιο αποτελεί όνειρο.KMBT_C364-20150723214425

«Κατανοώντας το δύσκολο έργο μας κι έχοντας γνωρίσει τα παιδιά μας καθώς και τις δράσεις μας, αποφάσισε να μας στηρίξει για άλλη μια φορά προσφέροντας το ποσό που αντιστοιχεί στην οφειλή του οργανισμού μας για τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε σε ανακοινωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού ενώ τα social media γέμισαν από ευχαριστήρια μηνύματα για την προσφορά αυτής της γυναίκας.

«Συγχαρήτηρια κα Κλέλια Χατζηιωάννου, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι,μπράβο σας!! Σας ευχαριστούμε» τονίζει ένας χρήστης του Facebook κι ένας άλλος σχολιάζει: «Μπράβο Κλέλια!!! Άνθρωπος πάνω από όλα! Αφού έχουμε Κράτος ανάλγητο καλά που υπάρχουν και οι ευεργέτες».

Κάποιος που δεν γνωρίζει ίσως δεν θα μπορουσε να φανταστεί πώς η κόρη του «βασιλιά των τάνκερ», του αυτοδημιούργητου μεγαλοεφοπλιστή, Λουκά Χατζηιωάννου, θα έδινε σημασία και άμεση λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

KMBT_C364-20150723214632Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κλέλια Χατζηιωάννου βοηθά. Κινήσεις ανάλογης ευαισθησίας γίνονται από την πλευρά της διαρκώς, όπως λένε άνθρωποι κοντά στο περιβάλλον της, τόσο για μεμονωμένες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη όσο και μέσω του ιδρύματος «Λούκας Χατζηιωάννου» καθώς και του δικού της Κοινωφελούς δρύματος «Κλέλια Χατζηιωάννου» στο οποίο επιβλέπει προσωπικά τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά Ελλήνων και Κυπρίων σε Ιατρική, Ψυχολογία, Φιλοσοφική, Ιστορία της Τέχνης για σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

idrymaΗ κ. Χατζηιωάννου είχε βρεθεί παλιότερα στο επίκεντρο της προσοχής των media για την προσωπική της ζωή. Οπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί: «Ηταν η εποχή που το τηλέφωνό της συχνά χτυπούσε και η ίδια μιλούσε με τον ελεύθερο -ζωηρούλη τότε- Αλβέρτο του Μονακό, που πραγματικά την πολιορκούσε, όπως φαίνεται εκ των υστέρων ιδιοτελώς, μια και η οικογένεια Χατζηιωάννου με την περιουσία της συνέβαλε στον μύθο του πριγκιπάτου.

KMBT_C364-20150723214541Η “πριγκίπισσα των τάνκερ” Κλέλια είχε γίνει μάλιστα θέμα συζήτησης και κάποτε καυστικών σχολίων, πως το ειδύλλιό της με τον πρίγκιπα -σκέτο- ήταν “αμφιλεγόμενο”. Εκείνη, πάντα σιβυλλική, δεν εξηγούσε, δεν ασχολιόταν καν. Οσοι όμως είχαν ζήσει τα συνεχή τηλεφωνήματα του πρίγκιπα, αλλά τους είχαν δει και μαζί είχαν σαφή άποψη».

KMBT_C364-20150723214105Είχε προηγηθεί το 1990 ο γάμος της με τον 27χρονο Ιωάννη Φράγκο, γόνο επίσης εφοπλιστικής οικογένειας.

Ήταν μια ονειρεμένη τελετή που είχε όλα όσα ταιριάζουν στο πάντρεμα δύο μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών: υψηλούς προσκεκλημένους, πολυτελή αυτοκίνητα, πριγκιπική δεξίωση, σαμπάνιες και όνειρα για μια ευτυχισμένη ζωή. Το ζευγάρι θα μείνει σε μια έπαυλη στο Παλαιό Ψυχικό, ιδιοκτησίας της Κλέλιας, όπως και ιδιοκτησίας της οικογένειας Χατζηιωάννου θα είναι ένα ακόμα σπίτι στο Κεφαλάρι, ένα εξοχικό στη Χίο και διαμερίσματα σε Μονακό και Λονδίνο. Η θαλαμηγός «Lady C» θα συμπληρώσει το παζλ της περιουσίας της κοινής τους ζωής και ένας όροφος σε κτίριο γραφείων στον Πειραιά θα στεγάσει τη νέα ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Φράγκου.

Τον Ιανουάριο του 1993 ο κ. Φράγκος έφυγε από το σπίτι. Και δυστυχώς ο επίλογος αυτής της ιστορίας είχε και ένα επίπονο σκέλος καθώς για 17 ολόκληρα χρόνια ο εφοπλιστικός κόσμος έζησε τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των οικογενειών μιας και ο ο Λουκάς Χατζηιωάννου είχε δώσει μέσω εμβασμάτων 49 εκατ. δολάρια σε δύο εταιρείες του γαμπρού του, τις «Seaway Maritime SA» και «Permar Transport SA», με έδρα τον Παναμά. Δεκαεφτά λοιπόν χρόνια αργότερα το Εφετείο Πειραιά τελεσιδίκησε, με τον Γιάννη Φράγκο να καλείται να επιστρέψει 100.000.000 δολάρια στην οικογένεια Χατζηιωάννου.

klelia5Τα χρόνια πέρασαν και η κ. Χατζηιωάννου διαλέγει να «μιλά» στους δύσκολους καιρούς που ζόυμε με πράξεις ουσίας. Όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά υποστηρίζουν πώς η έννοια της για τον άθρωπο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και ίσως να έχει για όλους σημασία να προσέξουμε για λίγο το μότο της ζωής της, μια φράση του Πλάτωνα: «Η αγάπη φέρνει ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους, γαλήνη στην ταραγμένη θάλασσα, ύφεση στους ανέμους και γλυκό ύπνο στους δυστυχείς». Η ίδια πάντως έφερε αγάπη και ηρεμία σε πολλές παιδικές ψυχές…

economy365.gr