Έρχονται 2.500 φθηνά σπίτια από το Δημόσιο για περισσότερους από 5.000 νέους πολίτες ,στο πλαίσιο του θεσμού «Κοινωνικής Αντιπαροχής». Για τον θεσμό αυτό μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος στο Action 24.
«Το δημόσιο θα βρεθεί τα ακίνητα αυτά σε οικόπεδα που αντιστοιχούν και υπάρχουν στην ΔΥΠΑ» και πρόσθεσε πως ο θεσμός αυτός θα εφαρμοστεί μεταξύ άλλων σε ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική (όπως Κηφισιά και Μαρούσι), στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, γενικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα ακίνητα αυτά θα δοθούν ως αντιπαροχή σε ιδιώτες με διαδικασία διαγωνισμού. Το ποσοστό της αντιπαροχής θα αντιστοιχεί σε κάθε περιοχή. Θα εκτιμηθούν προφανώς οι καταστάσεις, οι περιοχές, όλες οι ιδιαίτερες συνθήκες και θα μπουν οι ιδιώτες να εκμεταλλευτούν αυτά τα ακίνητα…να κρατήσουν την εμπορική τους διάσταση και την οικιστική να την δώσουν στο κράτος για να μπορεί να μισθωθεί σε νέους. Τα σπίτια αυτά θα τα φτιάξουν οι ιδιώτες » σημείωσε.
Πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός
Στη συνέχεια παρέθεσε ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο θεσμός αυτός. Το Δημόσιο έχει ένα οικόπεδο το οποίο το δίνει σε δύο κατασκευαστές και γίνεται η αντιπαροχή είπε και εξήγησε πως θα γίνει αυτό . Η αντιπαροχή γίνεται με την παρακάτω διαδικασία: Το Δημόσιο με τους κατασκευαστές μοιράζουν το ποσοστό- τι θα κρατήσει η μια πλευρά και τι άλλη γιατί και οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν ένα κέρδος σημείωσε.
«Οι κατασκευαστές θα πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι του όλου οικοδομήματος το οποίο θα είναι το εμπορικό δηλαδή τα καταστήματα. Εάν υπάρχουν καταστήματα στο ιστόπεδο από κάτω στα οικιστικά, τότε θα τα πάρει το δημόσιο και θα τα δώσει με το κοινωνικό πρόσημο στις ευάλωτες ομάδες με χαμηλό νοίκι για να μπορεί να κατοικηθεί από νέα ζευγάρια/ από νέους» είπε και ανέφερε πως «με λίγα λόγια οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται ακίνητα του Δημοσίου τα οποία ήταν παγωμένα για πολλά χρόνια. Αυτό είναι εξαιρετικά καλό σαν κίνηση. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν τη διαδικασία του προγράμματος “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ” . Γιατί στην ουσία δεν ψάχνουν αυτοί οι οποίοι θέλουν τα ακίνητα από την ήδη υπάρχουσα αγορά αλλά πάνε στην πηγή, δηλαδή στα παγωμένα ακίνητα τα οποία θα αξιοποιηθούν»
Για να γίνει αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα βρει στην αγορά τεχνικές εταιρείες, κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες έχουν το casch flow έχουν τη ρευστότητα να επενδύσουν κάποια χρήματα για να τα πάρουν πίσω με την εκμετάλλευση του ακινήτου, σημείωσε.
Και είπε μεταξύ άλλων πως πρόκειται « για εκτάσεις 10 και 11 στρεμμάτων όπου θα οικοδομηθούν μεγάλα συγκροτήματα. Δεν θα οικοδομηθεί μια πολυκατοικία που είναι 5 όροφοι αλλά θα είναι 5 όροφοι επί ένα οικοδομικό τετράγωνο.. .Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε από τώρα για να λειτουργήσουν 2 με 3 χρόνια μετά. Αλλά πρέπει να τα κάνουμε κάποια στιγμή»
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τα σπίτια
Σημειώνεται δε πως ο στόχος είναι η ανέγερση συνολικά 2.500 κοινωνικών κατοικιών σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ όπως στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,2 στρέμματα), στην Παιανία (20 στρέμματα), στη Λάρισα (40 στρέμματα), στην Ξάνθη (28 στρέμματα), στον Βόλο (74 στρέμματα), στη Χαλκιδική (42 στρέμματα), στην Άρτα (39 στρέμματα), στο Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και στις Σέρρες (12,5 στρέμματα).
Επίσης επισημαίνεται πως τα σπίτια που θα χτίσουν οι τεχνικές εταιρείες, τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες, ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.
Η ενοικίαση
Η μίσθωση της κοινωνικής κατοικίας θα γίνεται είτε μέσω ενός χαμηλού ενοικίου (που μπορεί να μηδενίζεται για ευάλωτες ομάδες) είτε με το μοντέλο rent to own (ενοικίαση με προοπτική αγοράς). Το ύψος του ενοικίου αλλά και τα κριτήρια των ενοικιαστών θα τα καθορίζει η ΔΥΠΑ – προφανώς θα υπάρχουν κριτήρια και κλίμακες ενοικίου ανάλογα με την περίπτωση του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ενοίκιο αλλά και το αντίτιμο αγοράς της κοινωνικής κατοικίας θα καθορίζονται με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο. Σε γενικές γραμμές η τιμή καθορίζεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, την επιφάνεια, τα υπνοδωμάτια και τις παροχές, αλλά και από το εισόδημα του δικαιούχου, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
enikonomia.gr