Κόκκινα δάνεια ύψους 30,8 δισ. ευρώ διαχειρίζονται οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις τράπεζες και διαχειρίζονται οφειλές σε καθυστέρηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ, οι συγκεκριμένες εταιρείες αύξησαν, σε σχέση με τα τέλη του 2019, το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο κατά 7,3 δισ. ευρώ, διευρύνοντας την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για κόκκινα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, μέσα από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων που προχωρούν οι τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική αξία των δανείων που άλλαξαν χέρια το α΄ τρίμηνο του έτους, αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,8 δισ. ευρώ, έναντι 23,5 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2019.
Από αυτά, η πλειοψηφία, το 53%, είναι οφειλές ιδιωτών, δηλαδή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Το 29% είναι κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων, ενώ το υπόλοιπο 18% είναι οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.
Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε το α΄ τρίμηνο του έτους οφείλεται στη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον ιταλικό όμιλο doValue στο πλαίσιο της τιτλοποίησης που ολοκλήρωσε η Eurobank. Διαχειριστής του σχετικού χαρτοφυλακίου ορίστηκε η εταιρεία FPS, το 80% της οποίας μεταβιβάστηκε επίσης στον ιταλικό όμιλο.
Οι εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να διευρύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, αναλαμβάνοντας να διαχειριστούν τα δάνεια που προγραμματίζουν να τιτλοποιήσουν οι τράπεζες έως τα τέλη του 2020, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ.
Η πρόσφατη πώληση του χαρτοφυλακίου Icon από την Εθνική Τράπεζα ή του χαρτοφυλακίου Aeolous από την PQH και η επικείμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής Neptune από την Alpha Bank θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης και το β΄ τρίμηνο του 2020, ανεβάζοντας τα δάνεια υπό διαχείριση κοντά στα 35 δισ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cairo, στο οποίο περιλαμβανόταν και σημαντικός αριθμός στεγαστικών δανείων, οι εταιρείες διαχείρισης αύξησαν σημαντικά τη δραστηριότητά τους στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ονομαστική αξία των στεγαστικών δανείων υπό τη διαχείριση των ανεξάρτητων servicers αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο του έτους σε 4,4 δισ. ευρώ.
Συνολικά, οι servicers διαχειρίζονται οφειλές νοικοκυριών ύψους 16,3 δισ. ευρώ, από τα οποία η πλειοψηφία, δηλαδή περί τα 11,8 δισ. ευρώ, είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Το σύνολο των επιχειρηματικών που έχουν μεταβιβαστεί σε funds και ανατέθηκαν στη συνέχεια υπό τη διαχείριση των ανεξάρτητων servicers, ανήλθε το α΄ τρίμηνο του έτους στα 8,8 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.
Από το σύνολο των 8,8 δισ. ευρώ, δάνεια ύψους 5,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα είναι οφειλές μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ στα 79 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ονομαστική αξία των δανείων ασφαλιστικών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που έχουν ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης.
Τέλος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση από τους servicers οφειλών από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2020.