Τις αυξανόμενες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.
«Τα συστήματα ασύλου και υποδοχής στα κράτη μέλη υφίστανται σημαντική πίεση και γεγονός είναι ότι η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο δεν χρειάζονται προστασία.
Τα ποσοστά επιστροφής είναι στο χαμηλότερο 22% και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δευτερευουσών κινήσεων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας παράλληλα τα τελευταία στοιχεία της Frontex: 330.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις το 2022, δηλαδή αύξηση 64% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο ποσοστό από το 2016 και 924.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ,την επόμενη εβδομάδα, θα προτείνει στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων δύο ξεχωριστούς τομείς εργασίας: τη νομοθετική διαδικασία και τις επιχειρησιακές ενέργειες που μπορούν να ξεκινήσουν τώρα.
Σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να υιοθετηθεί το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εργασίες πριν από τον Μάρτιο του 2024.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές ενέργειες, η φον ντερ Λάιεν επισήμανε κυρίως την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. «Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Τα πιο πιεστικά ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι στα χερσαία σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διαχείρισης των συνόρων. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε υποδομές και εξοπλισμό, όπως drones, ραντάρ και άλλα μέσα επιτήρησης.
Όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Και μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex», δήλωσε. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί σημαντικά, και πολύ συχνά τραγικά σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό, τόνισε, ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι βορειοαφρικανούς εταίροι να υποστηριχθούν για να συντονίσουν την έρευνα και διάσωση.
«Η ΕΕ πρέπει να εστιάσει σε ταχύτερες και αξιοπρεπείς επιστροφές», επισήμανε, επιπλέον, η Πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως είπε, κάθε χρόνο λαμβάνονται περίπου 300.000 αποφάσεις επιστροφής από τα κράτη μέλη, αλλά μόνο περίπου 70.000 άτομα επιστρέφονται στην πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Για παράδειγμα, μια απόφαση επιστροφής σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη. Έτσι, εάν ένα άτομο με απόφαση επιστροφής από την Ιταλία βρεθεί στη Γαλλία, το άτομο αυτό μπορεί να επιστραφεί απευθείας στη χώρα καταγωγής. Αυτό θα καταστεί δυνατό με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν που θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο, είπε η φον ντερ Λάιεν.
πηγή