Για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας μίλησε ο κ. Γκιουλέκας.
«Και πολλοί προηγούμενοι ΠτΔ ήταν πολιτικά πρόσωπα. Το θέμα δεν είναι αν είναι κάποιος βουλευτής, είναι εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πρόσωπο όπως ο κ. Τασούλας, να ενώσει τον ελληνικό λαό και να εκπροσωπήσει το έθνος. Δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά πρέπει να έχουν θετικό πρόσημο προσωπικότητες που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που λέγαμε από τον έναν χώρο και να μην έχουν από τον άλλον χώρο; Ο κ. Τασούλας υπερψηφίστηκε με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ως Πρόεδρος της Βουλής. Τότε γιατί τα κόμματα ψήφιζαν Τασούλα και τώρα δεν θα τον ψηφίσουν; Όταν κάποιος γίνεται ΠτΔ απεκδύεται από τον κομματικό μανδύα. Ο ΠτΔ δεν εμπλέκεται στην ενεργό πολιτική είναι θεσμικός ο ρόλος του. Εκφράζει όλους τους Έλληνες», είπε.
Ο κ. Μάντζος τόνισε αναφορικά με το ίδιο ζήτημα: «Δεν έχουμε εγκλωβιστεί από την επιλογή Τασούλα. Υπάρχει μία θεσμική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, και νομίζω ότι δικαιωνόμαστε. Διαψευδόμεθα στην προσδοκία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει πράξη αυτά που ο ίδιος έλεγε στην αναθεώρηση του 2019. Σήμερα δεν υπάρχει καν ο κίνδυνος να διαλυθεί η Βουλή. Υπάρχει ο κίνδυνος των εκλογικών παιχνιδιών. Έρχεται ένας πρωθυπουργός που έρχεται στην Βουλή, λέει «δεν με νοιάζει τι θέλετε και τι λέει το Σύνταγμα, εγώ θα βγάλω με τους βουλευτές μου, συν την Ακροδεξιά και κάποιους άλλους ριψάσπιδες Σπαρτιάτες, έναν ΠτΔ μόνος μου». Αυτή είναι η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει «διάρρηξη» μία μακράς παράδοσης 30 και πλέον ετών. η ερμηνεία δείχνει και μία ανασφάλεια του πρωθυπουργού για το εσωτερικό του και προς τα Δεξιά του κόμματός του. έχει και την ευθύνη για την κομματική περιχαράκωση ενός συναινετικού θεσμού όπως ο ΠτΔ. Να επιμείνουμε στην διακριτή και σαφή μας θέση, όπτο9 ο ΠτΔ πρέπει να συμβολίζει την πολιτική ενότητα, σταθερότητας και εθνική ενότητα. Θα προτείνουμε πρόσωπο που θα έχει τα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο».
Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Εδώ πρόκειται για μια στενά κομματική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη για ενεργεία βουλευτή της ΝΔ. Αντιμετωπίζει τον θεσμό του ΠτΔ ως μια ευκαιρία για διευθέτηση εσωκομματικών του προβλημάτων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζω αυτή την στιγμή. Εμείς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται με την λογική της διευθέτησης εσωκομματικών με κάθε τρόπο. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την Προεδρία και προτείναμε την κ. Κατσέλη. Θεωρώ ότι ο ΠτΔ πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Εδώ και 30 χρόνια το πνεύμα του Συντάγματος είναι να προτείνεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο. ένας ενεργεία βουλευτής της ΝΔ όταν προτείνεται από την ΝΔ είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν στόχο να ενώσει αλλά να ενώσει τις εσωκομματικές του πτέρυγες».
Πηγή