Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλοί ασθενείς έχουν επί μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19

Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 έχουν ακόμα συμπτώματα τρεις μήνες μετά το εξιτήριό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Από τους 110 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Southmed, του Μπρίστολ, οι 81 εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα στον επανέλεγχο του τριμήνου. Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν:

  • Δύσπνοια
  • Ακραία κόπωση
  • Αϋπνία
  • Πόνοι στους μυς (μυαλγία)

Πολλοί ανέφεραν επίσης ότι είχαν φτωχή ποιότητα ζωής, καθώς πάσχιζαν να εκτελέσουν και τις πιο απλές δραστηριότητες. Κάποιοι ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν ακόμα και να πλυθούν, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν ούτε να ντυθούν.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν βελτίωση στα αρχικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της απώλειας της όσφρησης (ανοσμία). Επιπλέον, στους περισσότερους ασθενείς δεν βρέθηκαν ενδείξεις ουλών στους πνεύμονες ή μειώσεων στην αναπνευστική λειτουργία.

Τα ευρήματα αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης DISCOVER, που διενεργείται από τον κρατικό νοσηλευτικό οργανισμό North Bristol NHS Trust. Δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά αναρτήθηκαν στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.

Και άλλες μελέτες

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί για μήνες τους ασθενείς. Μία ερευνητική ομάδα στην Ιταλία είχε ανακοινώσει ότι το 87% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του, εξακολουθούσαν να ταλαιπωρούνται δύο μήνες αργότερα.

Επιπλέον, στοιχεία από τη μελέτη Covid Symptom Study είχαν δείξει ότι το 10-15% όσων έχουν ήπια νόσο αργούν να αναρρώσουν. Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες αναλύουν τα στοιχεία από μία εφαρμογή για κινητά (app) στην οποία εκατομμύρια ασθενείς σε ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία έχουν αναφέρει τα συμπτώματά τους.

Ωστόσο με την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός να έχει μόλις κλείσει τους έξι μήνες ζωής, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσουν τα συμπτώματα. Ούτε αν ο νέος κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ξέρουμε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η νέα μελέτη, όμως, μας δίνει μερικές πολύτιμες, νέες πληροφορίες», δήλωσε η Dr. Rebecca Smith, αναπληρώτρια διευθύντρια Ερεύνης & Καινοτομίας στο North Bristol NHS Trust.

Η νέα μελέτη

Συνολικά 163 ασθενείς είχαν ενταχθεί στη μελέτη DISCOVER. Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός κόστισε τελικά τη ζωή 19 εξ αυτών. Οι ερευνητές κάλεσαν τους υπόλοιπους για επανέλεγχο τρεις μήνες μετά το εξιτήριό τους. Ανταποκρίθηκαν οι 110.

Η πλειονότητα των ασθενών (οι 65 από τους 110) είχαν χρειασθεί οξυγόνο στη διάρκεια της νοσηλείας τους σε ειδικούς θαλάμους. Οι 18 είχαν νοσηλευθεί στην εντατική. Οι υπόλοιποι 27 ήταν πιο ελαφρά (δεν είχαν χρειασθεί ούτε καν οξυγόνο).

Το 74% των ασθενών ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα κατά τον επανέλεγχο του τριμήνου. Τα πιο συχνά ήταν δύσπνοια και ακραία κόπωση. Αναφέρθηκαν από το 39% των ασθενών το καθένα.

Το 24% των ασθενών ανέφεραν πως είχαν αϋπνία και ένα ποσοστό περίπου 22% ότι είχαν μυαλγίες. Λιγότερο από το 5% των ασθενών είχαν αναφέρει πως αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανέφεραν τα περισσότερα επίμονα συμπτώματα.

Οι ακτινογραφίες θώρακος

Επιπλέον, μερικοί από τους ασθενείς που είχαν χρειασθεί οξυγονοθεραπεία είχαν παθολογικά ευρήματα στις ακτινογραφίες θώρακος. Συνολικά, από τους 110 ασθενείς οι 15 είχαν ενδείξεις ουλών στους πνεύμονές τους. Σε δύο ασθενείς οι ακτινογραφίες είχαν επιδεινωθεί, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν κάνει πριν λάβουν εξιτήριο.

Όσον αφορά την ποιότητα της ζωής, όσο πιο σοβαρή νόσο Covid-19 είχαν εκδηλώσει οι ασθενείς, τόσο χειρότερη ήταν τρεις μήνες αργότερα.

Η μελέτη θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί ώστε να εξεταστεί και ο αντίκτυπος που θα έχουν θεραπείες αποκατάστασης και ψυχολογική υποστήριξη που θα παράσχει το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Πηγή