Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν είναι γρίπη και δεν θα σταματήσει το καλοκαίρι. Ενισχύουν επίσης τις εκτιμήσεις ότι πιθανώς θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Νέα ευρήματα ότι η ζέστη δεν είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από το νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός Covid-19 είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι.

Το ερώτημα αν ο κορωνοϊός μπορεί να υποχωρήσει με τη ζέστη, όπως συμβαίνει με άλλους ιούς του αναπνευστικού όπως η γρίπη, απασχολεί εδώ και μήνες την επιστημονική κοινότητα. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι ναι μεν μπορεί να υπάρξει κάποια κάμψη, αλλά όχι να εξαφανιστεί τελείως.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Mount Auburn, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, θέλησαν να εξετάσουν και αυτοί το θέμα. Έτσι, ανέλυσαν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ηλιοφάνεια στις πολιτείες των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά συνέκριναν με τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ δεν είναι ενιαίες σε όλες τις πολιτείες. Παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, αναλόγως με το γεωγραφικό πλάτος. Ρόλο παίζουν επίσης διάφορα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (π.χ. βουνά, έρημοι). Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα περισσότερα είδη κλίματος – από το τροπικό έως το πολικό.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο ρυθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μειώνεται καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία. Ωστόσο η τάση αυτή είναι σημαντική μέχρι τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι μειώσεις στις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι μέτριες.

Η αύξηση της ηλιοφάνειας επίσης μειώνει τις λοιμώξεις. Και πάλι, όμως, οι μειώσεις είναι μέτριες. Όσον αφορά την υγρασία, η βροχή δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.

Πέντε μέρες νωρίτερα

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι απίθανο να επιβραδυνθεί δραματικά η νόσος Covid-19 το καλοκαίρι, μόνο λόγω της αύξησης της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Shiv Sehra, διδάσκων Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Dr Sehra και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός προκαλούσε τα λιγότερα κρούσματα όταν η θερμοκρασία έφτανε τους 11 βαθμούς πέντε μέρες νωρίτερα. Αντίστοιχα, προκαλούσε τα περισσότερα κρούσματα όταν η θερμοκρασία ήταν κάτω από 0οC.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει κάμψη της πανδημίας, αλλά από το φθινόπωρο θα ενταθεί και πάλι, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Πηγή