Τη σύσταση στον πληθυσμό και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να μην παραλείπουν να περπατούν καθημερινά για μισή ώρα σε εξωτερικούς χώρους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας όμως, τον συνωστισμό ή ακόμα και να ασκούνται στο σπίτι, έκανε σήμερα στην καθημερινή ενημέρωση ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν ο απόλυτος εγκλεισμός στο σπίτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας στον πληθυσμό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε ότι ο εγκλεισμός δεν σημαίνει αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα και συνέστησε να υπάρχει καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα σε εξωτερικό χώρο, όμως, με αυστηρή αποφυγή του συνωστισμού:

“Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα, η οποία βέβαια και είναι λάθος, Φυσικά και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι “μένω στο σπίτι μου ξάπλα και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση”, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας. Η μισή ώρα περπάτημα είναι μια τέλεια αεροβική δραστηριότητα η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του και φυσικά βοηθάει ένα σωρό άλλα πράγματα, την καρδιά του, τον μεταβολισμό του, τη ρύθμιση του σακχάρου, όλο το σύστημα του οργανισμού ενισχύεται με αυτή τη δραστηριότητα. Και φυσικά μπορεί να κάνει κανείς σπίτι ασκήσεις με πάρα πολλούς τρόπους”

Κορωνοϊός: “Να κάνουν τα πάντα, αλλά να βγαίνουν μία φορά”, λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Τα λεγόμενα του καθηγητή προσυπέγραψε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς :

“Με απέραντο σεβασμό προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σ’ αυτή τη δύσκολη και ηλικιακά και από πλευράς υποκείμενων νοσημάτων κατάσταση, ξέρουμε ότι έχουν τη δυνατότητα και στο σουπερ μάρκετ να πάνε και στο φαρμακείο να πάνε και να περπατήσουν και να έχουν τη σχετική σωματική άσκηση. Η παράκληση η δική μας είναι όλα αυτά να εξετάσουν την περίπτωση να τα κάνουν όλα μαζί και μία φορά κι αυτό δεν γίνεται για κανένα άλλο λόγο, αλλά έτσι νομίζω ότι προφυλάσσουμε και τους ίδιους και προφυλάσσουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους από μια μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης στη νόσο. Από κει και πέρα προσυπογράφω όλα αυτά τα οποία και ο κύριος καθηγητής”

Η παρουσία των ευπαθών ομάδων σε εξωτερικούς χώρους, όμως, δεν αποκλείει τον κίνδυνο αν δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ένας από τους ασθενείς με κορωνοϊό που επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, του είπε ότι εκτέθηκε στον ιό πηγαίνοντας στη λαϊκή:

“Ρώτησα έναν ασθενή “που εξετέθεις;”, μου λέει: “στην λαϊκή” δεν πήγα πουθενά αλλού. Άρα θέλει προσοχή ο συνωστισμός, αυτό μας ενδιαφέρει, όχι η μισή ώρα άσκηση που θα κάνει ο καθένας έξω ή που θα περπατήσει. Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα που μπορεί να κάνει κανείς σπίτι και φυσικά και δεν απαγορεύεται και η άσκηση έξω, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η κοινωνική απομάκρυνση με μια απόσταση ασφαλείας, όπως την ονομάζουμε και έξω ο κίνδυνος είναι και παραμένει μικρότερος. Φυσικά και θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο της υγείας του πληθυσμού σε ένα καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και φυσικά κι αυτό σταδιακά όταν τα μέτρα σιγά – σιγά θα αίρονται θα γίνεται και πιο πράξη στους εξωτερικούς χώρους.”, κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή