Το μοριακό τεστ που ανιχνεύει τον κορωνοϊό έχει μερικές φορές ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Ποιος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Τον λόγο για τον οποίο μερικοί άνθρωποι χρειάζονται επανειλημμένα εξέταση με μοριακό τεστ έως ότου ανιχνευθεί ο κορωνοϊός Covid-19, πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Βοστώνη. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή της διενέργειάς του.

Το μοριακό τεστ (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης – PCR) είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που ανιχνεύει τον νέο κορωνοϊό. Το τεστ ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού σε δείγμα από τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο μερικές φορές μαθαίνουμε για ανθρώπους που είχαν αλλεπάλληλα αρνητικά τεστ έως ότου βρεθούν θετικοί.

Την αιτία του φαινομένου θέλησαν να διερευνήσουν επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Έτσι, εξέτασαν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που είχαν κάνει 15.011 άνθρωποι οι οποίοι:

  • Είτε είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • Είτε οι γιατροί υποψιάζονταν ότι ενδεχομένως είχαν μολυνθεί από τον νέο ιό

Οι 2.699 από αυτούς τους ασθενείς είχαν αρνητικό το πρώτο μοριακό τεστ και χρειάσθηκαν επανέλεγχο. Ο επανέλεγχος έδειξε πως στους 43 από αυτούς το πρώτο αποτέλεσμα ήταν ψευδώς αρνητικό. Άλλοι 17 ασθενείς είχαν και στη δεύτερη εξέταση ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε χρειάσθηκε να εξεταστούν και πάλι.

Συνολικά, το 2,2% των ασθενών (οι 60 από τους 2.699) που επανεξετάστηκαν, απεδείχθη ότι είχαν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο μοριακό τεστ είχε γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες από το πρώτο.

Πολύ νωρίς, πολύ αργά

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι 52 από τους 60 ασθενείς με τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πολλοί είχαν επίσης ύποπτα ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος.

Οι γιατροί εξέτασαν τις ημερομηνίες διενέργειας του πρώτου τεστ και τις συνέκριναν με τη λοίμωξη των ασθενών. Όπως διαπίστωσαν, στο 30% των περιπτώσεων το μοριακό τεστ είχε γίνει πολύ νωρίς στην πορεία της λοίμωξης. Στην πραγματικότητα, είχε γίνει την ημέρα που άρχισαν τα συμπτώματα ή ακόμα και τις παραμονές, όταν οι ασθενείς άρχισαν να μην νιώθουν καλά.

Σε ένα άλλο 30% των περιπτώσεων, το μοριακό τεστ είχε γίνει αργά στην πορεία της λοίμωξης. Ειδικότερα, οι ασθενείς είχαν εξεταστεί μία εβδομάδα ή περισσότερο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ωστόσο πολλές μελέτες έχουν δείξει πως καθώς εξελίσσεται η λοίμωξη Covid-19, ο κορωνοϊός αρχίζει να υποχωρεί και το ιικό φορτίο μειώνεται. Παραμένει, όμως, άγνωστο γιατί μία ημέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα, δεν εντοπίσθηκε σε μερικούς ασθενείς ο κορωνοϊός. Και αυτό διότι τις ημέρες πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων, ο ασθενής θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Η σημασία των ευρημάτων

Όπως και να ‘χει, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το μοριακό τεστ PCR είναι πιθανότερο να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, αν κάποιος εξεταστεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά στην πορεία της λοίμωξης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Caitlin M. Dugdale, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Επομένως, «όσοι έχουν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός αλλά αρνητικό αποτέλεσμα στο μοριακό τεστ, πρέπει να το επαναλαμβάνουν. Και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου η διασπορά του κορωνοϊού είναι εκτεταμένη», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Open Forum Infectious Diseases.

Πηγή