Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ώστε οι πάγκοι να στήνονται ακόμη πιο αραιά και οι πολίτες να μη συνωστίζονται.
Χθες μάλιστα ανεστάλη η λειτουργία δυο λαϊκών αγορών λόγω της μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στην λειτουργία τους την συγκεκριμένη περίοδο.
Όσον αφορά τη λειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης των συμμετεχόντων στις αγορές έως και κατά 70% μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής όπου εδράζεται η κάθε λαϊκή αγορά.
Συγκεκριμένα, αν θεωρήσουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα αποσυμφόρησης των λαϊκών αγορών της διοικητικής τους ευθύνης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, μπορούν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των συμμετεχόντων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών, σε σχέση με το ποσοστό που οριζόταν σε προγενέστερες υπουργικές αποφάσεις και στην ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου.
Με βάση τη νέα ρύθμιση η μείωση μπορεί να φθάσει έως το 70% των αδειών.
Θεσσαλονίκη: Μέτρα προφύλαξης στις λαϊκές αγορές
Στα δεδομένα της εποχής του κορωνοϊού προσαρμόζονται σταδιακά και οι Θεσσαλονικείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαϊκή αγορά στο Πάρκο Κρήτης, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές της πόλης.
Έτσι, σήμερα, μεταξύ των παραγωγών υπήρχαν πολύ μεγάλες αποστάσεις, κάποιοι τοποθέτησαν τα αυτοκίνητά τους ανάμεσα, ενώ οι περισσότεροι φορούσαν γάντια και μάσκες.
Από την πλευρά τους και οι καταναλωτές ήταν προετοιμασμένοι, φορώντας γάντια και μάσκες, ενστερνιζόμενοι το κλίμα πρόληψης της εποχής.