Λίγο πριν το καθολικό άνοιγμα όλων των αεροδρομίων της χώρας στον τουρισμό, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας εκφράζουν προβληματισμούς για την υγειονομική αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων του κορονοϊού στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η θέσπιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19 στον τουρισμό, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, καθώς οι πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα -όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις χώρες παγκοσμίως- τα οποία δεν έχουν προηγούμενο.

Αν και, όπως υποστηρίζουν, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δείχνουν μια διάθεση να διορθώσουν τις όποιες παρεξηγήσεις και να δημιουργήσουν πρωτόκολλα, τα οποία από την μία θα προασπίζουν το αγαθό της δημόσιας υγείας, από την άλλη όμως δεν θα είναι δυσβάσταχτα ώστε να αποτελούν τροχοπέδη για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια υπάρχουν και θολά σημεία τα οποία θα ζητούν διευκρίνηση.

Μια και είμαστε από τις πρώτες χώρες της Μεσογείου που ανοίγει για τους τουρίστες, η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας με βάση την οποία θα λειτουργήσουν τα τουριστικά καταλύματα, προϋποθέτει συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τις ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 50 δωματίων. Ωστόσο, οι γιατροί εμφανίζονται ακόμη απρόθυμοι να συνάψουν συμβάσεις με τους ξενοδόχους.

Προβλήματα με τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, Θωμά Λούκα, MSc, PhD, η απροθυμία των γιατρών οφείλεται σε “ενοχλητικές” γι’ αυτούς παραμέτρους, όπως είναι το μισθολογικό, αλλά και ασάφειες για σειρά ζητημάτων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η ΚΥΑ.

Εκός από την αντιμισθία των γιατρών, πολύ σημαντικό ζήτημα  είναι αυτό της διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων. Η ΚΥΑ απαιτεί την έγγραφη καταγραφή ειδικού σχεδίου διαχείρισης, “η οποία όμως στην παρούσα φάση δεν φαίνεται δυνατό να υλοποιηθεί σε καθολικό επίπεδο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λούκας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, τονίζει:

“Αρχικά φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρα διευκρινισθεί το, που θα αποστέλλονται τα δείγματα που λαμβάνουν οι ιδιώτες ιατροί από τα ύποπτα κρούσματα των καταλυμάτων. Θα κατευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια ή σε δημόσιες δομές; σε περίπτωση που ακολουθηθεί η δεύτερη οδός, πρέπει οι ιδιώτες ιατροί που θα εξετάζουν τα ύποπτα κρούσματα να λαμβάνουν υλικά από τις κατά τόπους δημόσιες δομές και να προάγεται εν γένει η συνεργασία μεταξύ τους;”

Σημαντική, ωστόσο, στο τελευαίο σημείο, θα είναι  η συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Υγείας. Το ειδικό κλιμάκιο θα μπορεί να να μεταβαίνει στο κατάλυμα και να λαμβάνει δείγμα, κατόπιν πρόσκλησης από τον ιατρό που εξέτασε το πιθανό κρούσμα.

Τι θα γίνει με τα νησιά που δεν καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς;

Υπάρχουν όμως μέρη, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, τα οποία δεν καλύπτονται από ιδιώτες ιατρούς παρά μόνο από δημόσιους φορείς, όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει ο γιατρός κ. Λούκας, το νησί του Αγίου Ευστρατίου.

“Στην περίπτωση αυτή πρέπει ξεκάθαρα θα καθοριστεί ότι θα δύναται ιατρός του τοπικού κέντρου υγείας να μεταβαίνει σε κατάλυμα που υπάρχει ύποπτο κρούσμα και να λαμβάνει δείγμα. Αντίθετα, η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος στο κέντρο υγείας σαφέστατα και δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται για λόγους Δημόσιας Υγείας”.

Σε τουριστικούς προορισμούς όπου θα καταγραφούν και τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα, θα πρέπει να γίνει αγώνας ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος μέσα στην πληθώρα των πληροφοριών που θα υπάρχουν. Ο ορισμός ενός γενικού υπευθύνου, ο οποίος θα έχει τον έλεγχο της διαχείρισης των κρουσμάτων και θα παρακολουθεί την διεκπεραίωσή τους, σαφέστατα μοιάζει να είναι απόλυτα αναγκαίος.

“Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν, με όλα τα παραπάνω ότι κάθε περιοχή της χώρας έχει διαφορετικές ανάγκες. Η έκδοση μιας ΚΥΑ που προσπαθεί να βάλει μια αρχική τάξη σε αυτό το τοπίο, πρέπει αναμφίβολα να την χαιρετήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν και εξατομικευμένες λύσεις σε ειδικά προβλήματα”, καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Πηγή