Γάλλοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μαγνητικές απεικονιστικές εξετάσεις, βρήκαν σημαντικές ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών με σοβαρή COVID-19. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οφθαλμολογικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, έτσι ώστε, στο μέτρο που χρειάζεται, να τύχουν -έγκαιρα- της κατάλληλης θεραπείας.
Ενώ ο κορονοϊός SARS-CoV-2 -πρωτίστως- πλήττει τους πνεύμονες, έχει συνδεθεί, επίσης, με παθήσεις των ματιών, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η επιπεφυκίτιδα.
Έως τώρα, όμως, έχει υπάρξει περιορισμένη έρευνα πάνω στη φύση και στη συχνότητα αυτών των ανωμαλιών στα μάτια σε συνάρτηση με την COVID-19.
Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα στα μάτια ασθενών COVID-19
Για να γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα, η Γαλλική Εταιρεία Νευροακτινολογίας προχώρησε στη μελέτη 129 ασθενών με σοβαρή COVID-19, οι οποίοι έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Από αυτούς:
- οι εννέα (ποσοστό 7%) εμφάνιζαν αφύσικα ευρήματα στους βολβούς των ματιών τους, κυρίως έναν ή περισσότερους όζους στο πίσω μέρος του βολβού
- οι οκτώ από τους εννέα ασθενείς είχαν περάσει καιρό διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείου ή σε στάση μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα μάτια
- και οι εννέα είχαν όζους στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, στο πίσω μέρος του ματιού που ευθύνεται για την κεντρική όραση (οι οκτώ και στα δύο μάτια)
- από τους εννέα, οι δύο είχαν διαβήτη, οι δύο υπέρταση και οι έξι ήταν παχύσαρκοι
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ογκουστίν Λεκλέρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του Τμήματος Νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου του Ιδρύματος Αντόλφ ντε Ροτσίλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής, ανέφεραν ότι όλοι οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται με βυθοσκόπηση, οπτική τομογραφία συνοχής κ.ά.
Ο δρ Λεκλέρ τόνισε ότι τα σοβαρά προβλήματα στα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στο νοσοκομείο, ιδίως στις ΜΕΘ, επειδή οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα για τη ζωή τους και η προσοχή των γιατρών είναι στραμμένη αλλού.
Ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τη δημιουργία όζων στα μάτια στους ασθενείς με COVID-19 παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή που πυροδοτεί ο ιός. Οι τυχόν οφθαλμολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς με λιγότερο σοβαρή COVID-19 βρίσκονται υπό εξέταση.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ