Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ποιοι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα εναντίον του νέου κορωνοϊού. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για τα εμβόλια mRNA.

Οι πάσχοντες από ορισμένα σοβαρά, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Στη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε τόνισε ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό πρέπει να δοθεί:

  • Στους πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (λαμβάνουν οξυγόνο στο σπίτι), ανεξάρτητα από το υποκείμενο νόσημα που την προκαλεί
  • Στους ασθενείς με κυστική ίνωση
  • Στους πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονική ίνωση και το σοβαρό άσθμα.

Η ΕΠΕ γενικώς συνιστά τον εμβολιασμό όλων των πασχόντων από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Ωστόσο οι προαναφερθέντες ασθενείς πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου εάν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

«Στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και του υγειονομικού δυναμικού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αίσθημα ευθύνης κωδικοποίησε βασικές οδηγίες και συστάσεις για τον εμβολιασμό, τον οποίο και συνιστά σε ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις».

Συστάσεις για τον εμβολιασμό

Οι βασικές οδηγίες και συστάσεις της ΕΠΕ προς τους ασθενείς που πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο είναι οι εξής:

  • Απαιτείται προσοχή σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο, όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG).
  • Ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.
  • Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στη 1η δόση του εμβολίου, δεν προχωρά στην 2η δόση.
  • Για όλα τα άτομα που εμβολιάζονται απαιτείται παραμονή στο χώρο για 15 λεπτά. Όσοι, όμως, έχουν ιστορικό αναφυλακτικών αντιδράσεων στο παρελθόν, πρέπει να παραμείνουν στο εμβολιαστικό κέντρο για 30 λεπτά.

Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται 20 χρόνια

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, αντιπρόεδρος της ΕΠΕ, μίλησε για τα mRNA εμβόλια και τον τρόπο δράσης τους. Όπως εξήγησε, η τεχνολογία του mRNA δεν είναι καινούργια, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια.

«Ουσιαστικά, για την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δεν αναπτύχθηκε ένας νέος μηχανισμός. Απλώς προσαρμόστηκε ο ήδη υπάρχων στις ανάγκες του τρόπου που δρα ο νέος κορωνοϊός», είπε. «Το βασικό πλεονέκτημα των εμβολίων mRNA είναι ότι αποτελούν ένα καλό «μιμητή» του ιού, που συνιστά μια τέλεια μορφή του αντιγόνου. Έτσι, οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων και την κυτταρική ανοσία».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων mRNA είναι ιδιαίτερα ισχυρή και για τα δύο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Δεν υπάρχουν, όμως, ακόμα σαφή δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τυχόν μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Όσον αφορά τις παρενέργειές  τους, «είναι διαχειρίσιμες και το ποσοστό τους είναι χαμηλό», τόνισε. «Ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του εμβολιασμού, το ποσοστό τους παραμένει επίσης πολύ χαμηλό και η διαχείρισή τους εύκολη, βάσει των σχετικών οδηγιών».

Πηγή