Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού μιας χώρας έχει γενικότερα θετική επίπτωση, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και όσων δεν έχουν εμβολιασθεί, όπως των παιδιών, συμπέρανε μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ, όπου έχει ήδη εμβολιασθεί άνω του 50% των κατοίκων της χώρας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion) στη Χάιφα και του ιατρικού οργανισμού Maccabi στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature«, ανέλυσαν και συσχέτισαν τα στοιχεία αφενός για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και αφετέρου τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων (τεστ) για κορονοϊό σε 223 ισραηλινές κοινότητες μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Εξετάσθηκε ιδιαίτερα η σχέση ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε κάθε κοινότητα, με το ποσοστό θετικών τεστ σε παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν είχαν εμβολιασθεί (το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ αφορά όλο τον πληθυσμό άνω των 16 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι στις επόμενες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό των ανεμβολίαστων παιδιών είχε μειωθεί αναλογικά με το ποσοστό των ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως.

Όσοι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 16 ετών είχαν κάνει το εμβόλιο στην κοινότητα, τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό των θετικών τεστ στα μη εμβολιασμένα παιδιά έως 16 ετών στην ίδια κοινότητα μετά από ένα μήνα περίπου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι Ισραηλινοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει τους επί μέρους εμβολιαζόμενους, αλλά επίσης παρέχει διασταυρούμενη προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα στην κοινότητα». Έτσι, εκτιμούν ότι «ο μαζικός εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την τρέχουσα πανδημία Covid-19 προστατεύοντας τους εμβολιαζόμενους από τη νόσο και πιθανώς μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης στους μη εμβολιασμένους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα του ευρέως χορηγούμενου εμβολίου ΒΝΤ162b (Pfizer/BioNTech) στην πρόληψη όχι μόνο της νόσου αλλά επίσης της λοίμωξης δείχνει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας ευρύτερης επίπτωσης σε επίπεδο πληθυσμού, κάτι κρίσιμο για την εκρίζωση της νόσου».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή