“Μπορούμε τώρα να πούμε οριστικά ότι η COVID-19 είναι πολύ πιο σοβαρή νόσος από την εποχική γρίπη”, δήλωσε ο δρ. Amol Verma, από το St. Michael’s Hospital και το πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Και τι άλλο να πει, αφού η έρευνα της οποίας ηγήθηκε έδειξε ότι ο κορονοϊός είναι κατά 3,5 φορές πιο πιθανό να οδηγήσει ασθενή στον θάνατο σε σχέση με την εποχική γρίπη.
«Οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο στο Οντάριο με COVID-19 είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, 1,5 φορές μεγαλύτερη χρήση της ΜΕΘ και 1,5 φορές μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο από τους ασθενείς που είχαν εισαχθεί με γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτά τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ), είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα άλλων πρόσφατων μελετών σε Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πώς συγκρίθηκε ο κορονοϊός με την εποχική γρίπη
Η νέα μελέτη συνέκρινε τις νοσηλείες για εποχική γρίπη μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2019 και 30 Ιουνίου 2020, σε 7 μεγάλα νοσοκομεία στο Τορόντο και το Μισισάουγκα, περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς και υψηλά επίπεδα COVID-19. Περιλάμβανε όλους τους ασθενείς που εισήχθησαν σε ιατρικές υπηρεσίες ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για γρίπη ή COVID-19. Υπήρχαν 783 νοσηλείες για γρίπη σε 763 μοναδικοί ασθενείς σε σύγκριση με 1.027 νοσηλείες για COVID-19 σε 972 μοναδικούς ασθενείς (που αντιπροσωπεύουν το 23,5% όλων των νοσηλευομένων ασθενών για COVID-19 στο Οντάριο κατά την περίοδο της μελέτης).
Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν μερικές άλλες ασθένειες και το 21% ήταν κάτω των 50 ετών. Άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών αντιπροσώπευαν επίσης σχεδόν 1 στις 4 (24%) εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Κορονοϊός: Οι αριθμοί σοκάρουν
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η COVID-19 επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους», λέει ο δρ. Verma. “Είναι αλήθεια ότι η COVID-19 πλήττει σοβαρά τους ηλικιωμένους ενήλικες. Διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των ενηλίκων άνω των 75 ετών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σχεδόν το 40% πέθανε στο νοσοκομείο. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ σοβαρή ασθένεια σε νεότερους ενήλικες. Οι ασθενείς κάτω των 50 ετών αντιπροσώπευαν το 20% του συνόλου των νοσηλειών για COVID-19 στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες κάτω των 50 ετών που νοσηλεύτηκε με COVID-19 χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ και σχεδόν 1 στους 10 χρειάστηκε να επανανοσηλευτεί μετά το πρώτο εξιτήριο», πρόσθεσε.
Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19:
- είχαν μεγαλύτερη χρήση των ΜΕΘ
- είχαν περισσότερες πιθανότητες να τεθούν σε αναπνευστήρα και
- είχαν μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο από τα άτομα με γρίπη
“Αυτές οι διαφορές μπορεί να είναι μεγεθυμένα από τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στο νέο κορονοϊό σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, η οποία προκύπτει από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβολιασμό”, λέει ο Δρ. Verma. “Ας ελπίσουμε ότι η σοβαρότητα της COVID-19 θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του νέου κορονοϊού και εντοπίζονται πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Υπάρχει, δυστυχώς, επίσης η πιθανότητα οι παραλλαγές του κορονοϊού να είναι ακόμη πιο σοβαρές”.
Πηγή: iatropedia.gr