Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιθανότερο να νοσήσει βαριά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και σε υγιή παιδιά. Και η έκβαση δεν είναι πάντοτε ευνοϊκή.
Ο κορονοϊός Covid-19 αρρωσταίνει σπανίως τα παιδιά, αλλά όταν το κάνει μόνο αθώος δεν είναι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία περιγράφονται λεπτομέρειες για τη νόσηση 48 παιδιών στις ΗΠΑ, πολλά από τα οποία κατέληξαν στην εντατική εξαιτίας του.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 83% των παιδιών αυτών έπασχαν από υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Σχεδόν το 40% από τα παιδιά με τα υποκείμενα νοσήματα χρειάσθηκαν διασωλήνωση.
Κανένα από τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είχε το φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει θανάσιμα καρδιολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα, όμως, είχαν την σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, η οποία χαρακτηρίζει και τόσο πολλούς ενήλικες. Επιπλέον, η θνησιμότητα μεταξύ τους ήταν 4,2%.
«Η εντύπωση ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει παιδιά είναι εσφαλμένη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lawrence Kleinman, διευθυντής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Τομέος Πληθυσμιακής Υγείας, Ποιότητας & Επιστήμης Ενσωμάτωσης στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.
«Μολονότι τα παιδιά είναι πιθανότερο να νοσήσουν όταν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ο κορωνοϊός μπορεί να αρρωστήσει και τα υγιή. Οι γονείς πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν σοβαρά τον ιό υπ’ όψιν».
Τα ευρήματα της νέας μελέτης επιβεβαιώνουν δύο πράγματα:
- Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί σοβαρή νόσο σε πολύ μικρό ποσοστό παιδιών
- Όταν ο κορωνοϊός προκαλέσει σοβαρή νόσο, η πρόγνωση είναι σε αρκετές περιπτώσεις φτωχή
Το προφίλ των μικρών ασθενών
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, τα 48 παιδιά είχαν νοσηλευτεί σε 14 μονάδες εντατικής θεραπείας των ΗΠΑ. Όλα νόσησαν μεταξύ 14 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2020.
Η ηλικία τους κυμαινόταν από λίγων μηνών έως 17 ετών. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 13 έτη. Τα 25 από τα παιδιά (το 52%) ήταν αγόρια.
Από τα 48 παιδιά, τα 8 ήσαν υγιή και τα υπόλοιπα 40 έπασχαν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα:
- Αναπτυξιακές ή/και γενετικές ανωμαλίες για τα οποία λάμβαναν χρόνια υποστήριξη (π.χ. είχαν τραχειοστομία ή σωλήνες σίτισης). Ήταν η συχνότερη κατηγορία (19 από τα 40 παιδιά).
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή καρκίνο (11 παιδιά)
- Παχυσαρκία (7 παιδιά)
- Διαβήτης (4 παιδιά)
- Επιληπτικές κρίσεις (3 παιδιά)
- Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (3 παιδιά)
- Δρεπανοκυτταρική νόσος (2 παιδιά)
- Χρόνια πνευμονοπάθεια (2 παιδιά)
- Άλλες συγγενείς ανωμαλίες (2 παιδιά)
Τα συμπτώματα και η βαρύτητα της νόσου
Κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, μόνο 1 παιδί ήταν ασυμπτωματικό. Τα υπόλοιπα παρουσίαζαν διάφορα συμπτώματα, όπως:
- Αναπνευστικά (35 παιδιά)
- Γαστρεντερικά (1 παιδί)
- Νευρολογικά (2 παιδιά)
- Κυκλοφοριακά (2 παιδιά)
- Άλλα (7 παιδιά)
Ο κορωνοϊός Covid-19 προκάλεσε στα παιδιά αυτά ποικίλης σοβαρότητας νόσο. Ειδικότερα:
- Τα 14 παιδιά εκδήλωσαν ασυμπτωματική έως ήπια νόσο
- Το 1 παιδί εκδήλωσε μέτριας βαρύτητας νόσο
- Τα 16 παιδιά παρουσίασαν σοβαρή νόσο
- Τα 17 παιδιά αρρώστησαν πολύ βαριά (τα περισσότερα ήσαν για καιρό σε κρίσιμη κατάσταση)
Ακόμα σοβαρότερο είναι το εύρημα ότι περισσότερο από το 20% των παιδιών παρουσίασαν ανεπάρκεια δύο ή περισσότερων οργάνων εξαιτίας του ιού.
Η έκβαση
Από τα παιδιά που νόσησαν σοβαρά ή πολύ βαριά, τα 18 (ποσοστό 38%) χρειάσθηκαν υποστήριξη της αναπνοής. Μέχρι τις 29 Απριλίου 2020 που οι ερευνητές υπέβαλλαν την μελέτη τους για δημοσίευση, από αυτά τα 18 παιδιά:
- Τα 3 εξακολουθούσαν να είναι συνδεδεμένα με αναπνευστήρες
- Τα 7 είχαν ανακτήσει την αναπνευστική λειτουργία τους, αλλά νοσηλεύονταν ακόμα
- Τα 6 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο
- Τα 2 είχαν δυστυχώς καταλήξει
Από τα παιδιά με μέτρια έως σοβαρή νόσο τα 6 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός δεν προκαλεί υποχρεωτικώς καλοήθη νόσο στα παιδιά», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Hariprem Rajasekhar από την Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson. «Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως, παρότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ήδη βεβαρημένη κατάσταση υγείας, τα περισσότερα κατόρθωναν να αναρρώνουν σιγά-σιγά».