Νέα συνδυασμένη ανάλυση αποκαλύπτει ότι το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνουν σχεδόν οι οκτώ στους δέκα ασθενείς. Ωστόσο μόνο οι μισοί το αντιλαμβάνονται, γι’ αυτό και δεν αναφέρεται πάντοτε στους γιατρούς. Είναι όμως πρώιμο σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι άνθρωποι που νοσούν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 εκδηλώνουν συχνά ένα σύμπτωμα, το οποίο δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία), η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19. Η μερική ή πλήρης απώλεια της όσφρησης έχει αναφερθεί σε πολλές μελέτες. Ωστόσο η συχνότητά της ως συμπτώματος της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, κυμαινόταν από 5% έως 98%.

Με τόσο μεγάλο εύρος τιμών είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αξία της στην διάγνωση του επικίνδυνου ιού. Τώρα, όμως, επιστήμονες από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι βρήκαν για ποιον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Πολλοί ασθενείς δεν την αντιλαμβάνονται, λένε.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των στοιχείων από 34 προγενέστερες μελέτες. Οι ερευνητές εξέτασαν τι είχαν δείξει οι εκτιμήσεις της όσφρησης στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς και τι είχαν πει οι ίδιοι.

Όπως διαπίστωσαν, το 77% των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες είχαν απώλεια της όσφρησης. Ωστόσο μόνο το 44% το είχαν αναφέρει στους γιατρούς τους. Και αυτό, διότι δεν το αντιλαμβάνονταν.

Απαραίτητη η αντικειμενική αξιολόγηση

Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης είχε γίνει με τους ασθενείς να αναφέρουν αν μύριζαν συγκεκριμένες μυρωδιές ή όχι. Η υποκειμενική αναφορά αφορούσε ό,τι είχαν πει όταν ρωτήθηκαν σχετικώς από τους γιατρούς ή συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υγείας.

«Η υποκειμενική αναφορά της απώλειας της όσφρησης ήταν ένα κατάλληλο εργαλείο στις αρχές της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο υποτιμά την αληθινή συχνότητά της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Vicente A. Ramirez, από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, «οι αντικειμενικές μετρήσεις πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίζεται νωρίς η απώλεια της όσφρησης», πρόσθεσε η ερευνήτρια Dr. Mackenzie E. Hannum.

«Η αντικειμενική αξιολόγηση της όσφρησης πρέπει να γίνει ρουτίνα, όπως η θερμομέτρηση», τόνισε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Danielle Reed.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Chemical Senses. Επιπλέον, δημιούργησαν μία βάση δεδομένων με τις έως τώρα μελέτες για την απώλεια όσφρησης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η βάση αυτή ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου 2020, είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων 118 κλινικές μελέτες για την απώλεια της όσφρησης. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές πλησίαζε τις 44.000.

Πηγή