Κανένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και διαχρονικά, δεν έχει επιλύσει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Διαβητικών.
Παρά το γεγονός ότι οι διαβητικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με ποσοστά διασωληνώσεων και θανάτων που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 30%, οι πάσχοντες παραμένουν “αόρατοι” για το Υπουργείο Υγείας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων σε Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: “Δεν έχουμε καμία προστασία στην πανδημία”
Αποκορύφωμα της αδιάφορης στάσης του Υπουργείου, απέναντι στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, αποτελεί η περίοδος της πανδημίας, σύμφωνα με τους ασθενείς:
“Καμία προστασία δεν υπάρχει με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να χαρακτηρίζονται ως «ενδιάμεσου κινδύνου» και να βρίσκονται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, διακινδυνεύοντας την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Και όλα αυτά, όταν οι μελέτες έχουν αναδείξει την επικινδυνότητα της εξέλιξης που έχει η πάθηση σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη με αρκετές από αυτές να κάνουν λόγο για ποσοστά διασωληνώσεων και θανάτων που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 30%!”
Διαβητικοί: “1 εκατομμύριο πάσχοντες στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη”
Όπως τονίζουν οι ασθενείς, η συχνότητα εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό επιπολασμό και σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, για το έτος 2019, οι πάσχοντες πλησίασαν, περίπου, το 1.000.000. Παρ’όλα αυτά οι πάσχοντες παρέμειναν “αόρατοι” για το Υπουργείο Υγείας και κατά τη διάρκεια της 14ης Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.
“Το Υπουργείο Υγείας την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη σίγησε, αγνοώντας όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους καθιερώνονται οι Παγκόσμιες Ημέρες και ταυτόχρονα όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας. Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Κυβέρνηση, ενημέρωσε εκτενώς το υπουργείο Υγείας για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη. Κατά τη διάρκεια, όμως, των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών κανένα πρόβλημα δεν έτυχε αποδοχής και επίλυσης!”
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να γίνουν «ορατοί» στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, “το οποίο επιτέλους θα πρέπει να ακούσει όλους εμάς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν ποιότητα στη ζωή μας και ασφάλεια μέσα στην πανδημία, με τη λήψη άμεσων προστατευτικών μέτρων”, τονίζουν οι διαβητικοί.