Το ρομπότ μπορεί να προστατεύσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται εναντίον του κορωνοϊού. Κάνει τη λήψη δειγμάτων και τη στηθοσκόπηση.

Ένα ρομπότ που θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές στην εμπροσθοφυλακή της μάχης που δίνει η ανθρωπότητα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός Covid-19, δημιούργησαν επιστήμονες από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κίνας.

Το ρομπότ μπορεί να κάνει υπερηχογραφήματα, να λαμβάνει δείγματα από το στόμα και να κάνει τις ακροάσεις με το στηθοσκόπιο. Αυτού του είδους τις ιατρικές πράξεις φυσιολογικά πραγματοποιούν γιατροί, που αναγκάζονται να έρθουν σε στενή επαφή με τους ασθενείς.

Με τη βοήθεια του ρομπότ, όμως, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερες και ηχητικά συστήματα, το ιατρικό προσωπικό δεν θα χρειάζεται καν να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή. Μάλιστα θα μπορεί να βρίσκεται και σε άλλη πόλη!

Το ρομπότ λειτουργεί με τηλεχειρισμό, ενώ τα δεδομένα του προβάλλονται στην οθόνη ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Βαρύ τίμημα από τους εργαζομένους στην Υγεία

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και γενικότερα το υγειονομικό προσωπικό έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στην πανδημία. Ο κορωνοϊός έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 20 γιατρών στην Ιταλία. Έχει επίσης μολύνει συνολικά περισσότερους από 4.800 εργαζομένους στην Υγεία.

Ο κορωνοϊός Covid-19 προκάλεσε επίσης πολλά κρούσματα και θανάτους υγειονομικών στην Κίνα. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) σχεδόν 3.400 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό μολύνθηκαν. Τουλάχιστον 13 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Μερικοί ήσαν 20άρηδες και 30άρηδες, παρότι ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος για τους ηλικιωμένους.

Μεταξύ των νεκρών γιατρών στην Κίνα συμπεριλαμβάνεται ο Li Wenliang. Ήταν ο οφθαλμίατρος που λογοκρίθηκε από τις κινεζικές Αρχές, επειδή προειδοποίησε τους συναδέλφους του για τον επικίνδυνο ιό.

«Οι γιατροί είναι πολύ γενναίοι», δήλωσε ο καθηγητής Zheng Gangtie, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua. «Ο κορωνοϊός όμως είναι πολύ μεταδοτικός. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ρομπότ για να εκτελούν τις πιο επικίνδυνες ιατρικές πράξεις».

Εφαρμογή σε ασθενείς που νόσησε ο κορωνοϊός

Ο Dr Gangtie και η ομάδα του έχουν κατασκευάσει δύο ρομπότ, τα οποία δοκίμασαν γιατροί σε νοσοκομεία του Πεκίνου. Το ένα βρίσκεται ακόμα στο εργαστήριο της ομάδας στο πανεπιστήμιο. Το δεύτερο, όμως, βρίσκεται στο Νοσοκομείο Union της πόλης Wuhan, όπου οι γιατροί εκπαιδεύονται στη χρήση του. Το Wuhan είναι το επίκεντρο της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός Covid-19.

Αν όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, το ρομπότ θα αρχίσει την Κυριακή να χρησιμοποιείται για την φροντίδα πασχόντων από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο Dr Zheng. Το ρομπότ θα περνάει απ’ όλους τους θαλάμους, συνοδευόμενο από μία νοσηλεύτρια ή άλλο μέλος του προσωπικού.

Το κόστος κάθε ρομπότ ανέρχεται σε 72.000 λίρες. Το πανεπιστήμιο δεν σκέφτεται να ασχοληθεί με τη μαζική παραγωγή του, αλλά αναζητά εταιρεία που θα ήθελε να το κάνει.

Πηγή