Μια μπριζόλα που δεν είχε γεύση, μια σοκολάτα που θύμιζε… βραστή πατάτα, η κολόνια που δεν είχε άρωμα και το σαμπουάν που δε μύριζε τίποτα! Στις 8 Μαρτίου, η απώλεια γεύσης και όσφρησης δεν ήταν γνωστό ότι αποτελούσαν συμπτώματα του κορονοϊού.
Έτσι και για την 26χρονη Ηρακλειώτισσα, η έξοδος για φαγητό το βράδυ της 8ης Μαρτίου, στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται, της δημιούργησε ερωτηματικά, δεν “χτύπησε” όμως καμπανάκι για τον νέο κορονοϊό.
“Το βράδυ της 8ης Μαρτίου ήμουν έξω για φαγητό και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχα γεύση. Την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι δεν είχα ούτε όσφρηση. Πήγα να βάλω κολόνια και δε μύριζα τίποτα, έλουζα τα μαλλιά μου και δεν ένιωθα μυρωδιά” – λέει η νεαρή κοπέλα, διηγούμενη πως ξεκίνησαν όλα!
Στις 9 Μαρτίου ξεκίνησε και ένα “μπούκωμα” στη μύτη και κάπως έτσι υπέθεσε πως μάλλον περνούσε κάποια απλή ίωση που είχε επηρεάσει τη γεύση και την όσφρησή της. Την επόμενη ημέρα τρώγοντας σοκολάτα, διαπίστωσε ότι… είτε έτρωγε σοκολάτα, είτε βραστή πατάτα… ένα και το αυτό! “Το ανέφερα στον πατέρα μου, δεν πήρα τηλέφωνο γιατρό όμως. Δεν είχε ξεσπάσει καν ο χαμός για τον κορονοϊό ακόμη” εξηγεί.
Δύο μέρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαρτίου πληροφορείται τα “νέα”: Άτομο που είχε επισκεφθεί στις 10 του μήνα, την εταιρεία στην οποία εργάζεται, είχε βρεθεί θετικό στον κορoνοϊό. Η ίδια δεν είχε έρθει σε επαφή με το πρόσωπο αυτό, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία στην οποία εργάζεται, ήδη από τις 9 του μήνα είχε λάβει προληπτικά μέτρα, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε γκρουπ, προκειμένου να εργάζονται εκ περιτροπής από το σπίτι και το χώρο εργασίας αντίστοιχα.
Ως τις 13 Μαρτίου, η 26χρονη θεωρούσε ότι περνούσε μια ίωση. Συνάντησε φίλους της, πήγε στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ… Δεν ήταν καν στο μυαλό μας ακόμη οι απαγορεύσεις και τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ. Το “κλειδί” της υπόθεσης έμελε να είναι η δυνατότητα που παρείχε στους εργαζόμενούς της η εταιρεία που εργάζεται η νεαρή κοπέλα να εξεταστούν για κορoνοϊό, είτε είχαν έρθει με τον επισκέπτη – κρούσμα είτε όχι.
Το τεστ έδειξε αυτό που φοβόταν
“Δεν χάνω τίποτα”, σκέφτηκε η 26χρονη και στις 13 Μαρτίου μετέβη στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου – σε εξωτερικό χώρο – υποβλήθηκε στο τεστ, κατά το οποίο ελήφθη επίχρισμα σιέλου από το φάρυγγα. Από εκείνη τη στιγμή και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι “έκανε” δέκατα – έστω οριακά πάνω από 37 – αποφάσισε, με αίσθημα υπευθυνότητας, την αυτο-απομόνωση, μέχρι τουλάχιστον να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.
Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν και τελικά έλαβε το επίμαχο τηλεφώνημα από το νοσοκομείο, την Πέμπτη 19 Μαρτίου: “Είστε θετική στον κορωνοϊό” άκουσε και δεν μπορούσε να το πιστέψει!
“Για μια ώρα έπαθα πανικό, γιατί είχα ακούσει πάρα πολλά. Νόμιζα ότι το παθαίνεις και πεθαίνεις!” – διηγείται η νεαρή Ηρακλειώτισσα, η οποία διαπίστωσε, με τον δύσκολο τρόπο, ότι “οι νέοι το περνάνε ήπια”. Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που της δόθηκαν τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ, καταναλώνει φρούτα, κρέας και υγρά, ενώ δεν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο ένα ήπιο παυσίπονο.
“Το περνάω με ένα ήπιο βήχα, δέκατα ως 37,3, με εξαίρεση την Πέμπτη που όντας σε πανικό ανέβασα 37.5. Είχα πονόλαιμο, πονοκέφαλο και μια μικρή κακουχία” λέει περιγράφοντας τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Η περασμένη Κυριακή ήταν για εκείνη η πιο δύσκολη ημέρα, ενώ το peak της ασθένειας εντοπίζεται μεταξύ της 5ης και της 8ης ημέρας από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος. Από χθες, Τρίτη, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και επανήλθε στη δουλειά – φυσικά με τηλε-εργασία.
Αυστηρή καραντίνα για 14 ημέρες
Από την επόμενη ημέρα κιόλας, μετά τα αποτελέσματα της εξέτασης, τα έβαλε κάτω και τα “ζύγισε”. Συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να συνεχίσει την αυστηρή απομόνωση, τόσο η ίδια όσο και ο φίλος της. Δεν βγαίνουν από το σπίτι, ενώ αν χρειάζονται οτιδήποτε, κάποιος το αγοράζει για εκείνους και τους το αφήνει έξω από το σπίτι για να το παραλάβουν εκείνοι κατόπιν.
“Έχω ενημερώσει τους φίλους μου και τους συναδέλφους μου, είναι όλοι καλά. Έπαθαν σοκ όταν τους το είπα, αλλά τους ενημέρωσα και για να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να είσαι ασυμπτωματικός και να έχεις τον ιό” – αναφέρει η 26χρονη Ηρακλειώτισσα. Η ίδια πάντως παραδέχεται ότι αν δε της είχε χορηγήσει η δουλειά της τη δυνατότητα να κάνει το τεστ, δε θα το έκανε. Αν μη τι άλλο, τροφή για σκέψη αναφορικά με τη μη διενέργεια τεστ σε κάθε άτομο με συμπτώματα.
Πηγές: newsit.gr, cretalive.gr