Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, έτσι και με τον κορωνοϊό, η άνοδος της θερμοκρασίας θα “εξαφανίσει” τον ιό… από προσώπου γης.
Ο κορονοϊός μπορεί να έχει πολλές ομοιότητες με την εποχική γρίπη, αλλά η υπόθεση ότι “θα εξαλειφθεί μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός” είναι περισσότερο εικασία και ευχή, παρά επιστημονική πρόβλεψη.
Ειδικοί επί λοιμωδών νοσημάτων υποστηρίζουν ότι αν και είναι πιθανό οι παράγοντες που προκαλούν υποχώρηση άλλων ιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να επηρεάσουν ομοίως και τον νέο κορωνοϊό (COVID-19), δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι. Και, ακόμη και αν ο κορωνοϊός δείξει να εξαπλώνεται πιο αργά καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί.
Γιατί το κρυολόγημα και η γρίπη μειώνονται το καλοκαίρι
Το κοινό κρυολόγημα είναι συχνότερο το χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη αποκορύφωμα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: από στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και με σταγονίδια από το αναπνευστικό, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γρίπη και το κρυολόγημα μειώνονται απότομα το καλοκαίρι. Ο πιο σημαντικός είναι πως ο ζεστός και υγρός καιρός δυσκολεύει τα σταγονίδια του αναπνευστικού να διαδίδουν τους ιούς.
Τα σταγονίδια που μεταφέρουν ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα στον υγρό αέρα για όσο χρονικό διάστημα συμβαίνει στο κρύο. Αυτό μειώνει την μετάδοση του ιού. Η ανθρώπινη δραστηριότητα επίσης αλλάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους -όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού- το καλοκαίρι.
“Πρόωρο” να υποθέτουμε ότι ο κορωνοϊός θα σταματήσει το καλοκαίρι
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι. Η δρ. Nancy Messionnier από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είπε ότι πρέπει να ΜΗΝ υποθέτουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε και το πώς θα λήξει η έξαρση. Η εξάπλωση του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου των λοίμωξης, ο καιρός και η ανθρώπινη ανοσία θα συμβάλουν σε αυτό. Επίσης, επειδή ο κορωνοϊός είναι κάτι καινούργιο, δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον γενικό πληθυσμό και έτσι η κάθε υπόθεση μπορεί να διαψευστεί.
Αναλύοντας δύο άλλα θανατηφόρα μέλη της οικογένειας των κορωνοϊών, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο που ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) μπορεί να συμπεριφερθεί στη ζέστη του καλοκαιριού. Οι κορωνοϊοί SARS και MERS δεν αποδείχτηκαν εποχιακοί. Η επιδημία SARS έληξε τον Ιούλιο, αλλά ο καιρός δεν είναι σαφές ότι αυτό έγινε λόγω καιρού. Ο ιός MERS δεν παρουσιάζει εποχιακές ενδείξεις.
Δεν είναι καλοκαίρι παντού ταυτόχρονα
Αν και οι μεγαλύτερες ομάδες κορωνοϊών βρίσκονται πάνω από τον ισημερινό της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ιράν, ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία στο νότιο ημισφαίριο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν η εποχιακή αλλαγή στο βόρειο ημισφαίριο προκαλέσει ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων, μπορεί να σημαίνει ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη η εξάπλωσή του θα παρουσιάζει αύξηση. Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παγκόσμια αναστροφή των εστιών κορωνοϊού στον πλανήτη.
Ακόμη και αν ο κορωνοϊός μειωθεί το καλοκαίρι, μπορεί να επιστρέψει αργότερα
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν ο κορωνοϊός γίνει λιγότερο “ενεργός” το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες του ανά χώρα.
Αν η συνεχιστεί η εξάπλωση της COVID-19 σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει να γίνει εποχιακός ιός, όπως η γρίπη!
Κατά την έξαρση του ιού H1N1 το 2009 (γρίπη των χοίρων), η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο εκείνου του έτους, καθώς ο ιός προσαρμόστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό, υιοθέτησε ένα εποχιακό μοτίβο, με τις περισσότερες λοιμώξεις να συμβαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επομένως, δεν πρέπει να βασίζουμε τις ελπίδες μας στις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού για να σωθούμε από τον κορωνοϊό. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του, η καλύτερη και πιο έγκαιρη διάγνωσή του και η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα τον αδρανοποιεί.
Πηγές: iatropedia.gr